Vlasta Macková

Musí se na vás poznat i bez kroje, že jste něco jiného

Mladá Vlasta Macková
zdroj: archiv pamětníka

Vlasta Macková, rozená Litochlebová, se narodila 5. května 1920 v České Třebové. Od dětství vyrůstala se skautingem, její otec se stal okresním zpravodajem Junáka, maminka pomáhala vést dívčí oddíl v Hradci Králové, kam se ve 30. letech rodina přestěhovala. V roce 1931 se zúčastnila jako šotek Slovanského jamboree v Praze, později ještě podobných setkání v Polsku a Jugoslávii. V roce 1937 byla vybrána jako delegátka českých skautek na Silver Jubilee - Stříbrné jubileum amerických skautek. Zde navázala doživotní mezinárodní kontakty i přátelství. V roce 1939 se rodina přestěhovala do Prahy, kde Vlasta začala navštěvovat Filozofickou fakultu Karlovy univerzity. Do školy ale chodila jen několik týdnů, neboť v říjnu 1939 byly vysoké školy zavřeny. Za války absolvovala abiturientský ekonomický kurz a také přispívala do časopisu Zákon mládí. Ihned po osvobození v květnu 1945 se Vlasta hlásila jako dobrovolnice na ošetřovně. Tehdejší náčelní Vlasta Koseová ji oslovila s nabídkou dělat tajemnici dívčího kmene a později i zahraniční zpravodajku, obě nabídky Vlasta Macková přijala. Věnovala se také pořádání lesních škol a navazování a udržování zahraničních kontaktů. Navázala také doživotní přátelství s Vlastou Koseovou. Po zákazu Junáka v roce 1950 se věnovala rodině, ale dál udržovala bohatou korespondenci se svými zahraničními přáteli. V období tzv. pražského jara v roce 1968 se stala v obnoveném Junáku českou náčelní a federální místonáčelní skautek, bohužel pouze na dva roky, jelikož v roce 1970 byl Junák opět zakázán. Vlasta opět pomáhala s obnovou a byla do roku 1992 náčelní skautek. Snažila se hlavně o zapojení českého skautingu do světových organizací, zúčastnila se mezinárodní konference skautek v Singapuru. V té době jí bylo již 70, takže při dalším sněmu nekandidovala a přenechala místo náčelní mladším. Stala se čestnou náčelní Junáka, je nositelkou Řádu stříbrného trojlístku a dalších ocenění a členkou Svojsíkova oddílu.