Evžen Seidl

Lágr je nejlepší vysoká škola

Evžen Seidl jako mladý muž
zdroj: Archiv pamětníka

Evžen Seidl se narodil 28. října 1928 jako nejstarší syn Karla a Ruth Seidlových. Vyrůstal v obci Černčice poblíž Loun. Matka Ruth (za svobodna Zlatnik) byla původem Rakušanka, dcera lékaře. Po první světové válce se přestěhovala do Československa, kde vyučovala cizí jazyky. Díky své profesi se také seznámila se svým budoucím mužem Karlem Seidlem, který létal jako vojenský pilot. Školu navštěvoval Evžen Seidl v rodných Černčicích společně s dcerou Kamila Novotného, pozdějšího protikomunistického odbojáře. Protože rodinu Seidlových považovala nacistická správa za nespolehlivou, nemohl jít studovat a vyučil se jako nástrojař. Po válce si udělal geologickou školu, oženil se a přestěhoval se do Loun. Únorové události roku 1948 a dřívější konexe na Kamila Novotného vedly pamětníka ke vstupu do odbojové organizace MAPAŽ (Masaryk, Palacký, Žižka), jež spolupracovala s tajnou službou CIC (Counterintelligence Corps - zpravodajská služba armády USA). V rámci skupiny se podílel na organizování letákových kampaní, diverzní činnosti v severočeských městech či převodech stíhaných osob do Spolkové republiky Německo. Evžen Seidl i další odbojáři byli pozatýkáni. Proces s třiadvaceti zadrženými proběhl ve dnech 22. až 24. října 1949 v lounské sokolovně bez přístupu veřejnosti. Soud vynesl deset rozsudků smrti, vykonány byly nakonec čtyři (Kamil Novotný, Josef Hořejší, Josef Plzák a Bohumil Klempt). Pamětníkovi rozsudek změnili na dvacet let těžkého žaláře v jáchymovských uranových dolech. Strávil tam jedenáct let až do amnestie v roce 1960, kdy se dočkal propuštění. Po návratu z lágru pracoval v lounské porcelánce jako nástrojař. Po sametové revoluci se stal aktivním členem lounské pobočky Konfederace politických vězňů. Evžen Seidl zemřel 17. ledna 2017.