Radslav Švéda

• „Děda zavřený, máma zavřená, dva strýcové zavření. Tak jsme každé tři měsíce pendlovali mezi věznicemi. Bylo to stresující, když máte šest let a jedete nacpaným rychlíkem, že stojíte na jedné noze, ještě nevyspalí. Jedete na hodinovou návštěvu někde v Leopoldově a pak jedete zpět. Prostě to trochu poznamená psychiku člověka. Kdybych byl třeba nějaký měkký, tak bych to nesl hůře. Já jsem se s tím vyrovnal. Byla to životní realita. Byli zavření a museli jsme za nimi každé tři měsíce na návštěvu.“

• „Když se se mnou loučila, tak mi řekla, že se vrátí, a vrátila se za deset let. Měl jsem čtyři roky. Vím, že to byl obrovský humbuk a že řekla, že se vrátí. To mi utkvělo v paměti, ale dál nic. Tenkrát projely Pivínem tři auta za den, a před naším domem stála spousta aut a ozbrojenců. Na to si člověk občas vzpomene. To zůstalo. Ostatní ne.“

• 1

Pivín, 24.07.2018

Tátovi strhli vaz na trhacím stroji. Prostě uvázali naviják, lano a strhli mu vaz

Radslav Švéda
Radslav Švéda
zdroj: archiv pamětníka

Radslav Švéda se narodil 2. září 1949. Nástup komunistického režimu v roce 1948 znamenal pro rodinu katastrofu. Ještě v roce 1948 jeho prarodiče Kasparidesovy vystěhovali z jejich domu a znárodnili jim továrnu v Kolíně. V roce 1950 jeho rodičům pro změnu zkonfiskovali hospodářství v Lošanech a rodinu vystěhovali. Otec Václav Švéda se pak stal členem protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Dne 2. května 1955 byl na Pankráci popraven a urna s jeho popelem zničena. Matku Ludmilu deset let věznili, děda František strávil sedm let a strýcové Vratislav a Zdeněk jedenáct let ve vězení. Všem také zkonfiskovali jejich majetky. Pamětník tak ve čtyřech letech přišel o své rodiče, na něž mu z dětství zbylo jen pár mlhavých vzpomínek. Jeho matka byla krásná, s hustými černými vlasy a zdravou snědou pletí. Domů se ale vrátila šedivá žena, které se pobyt ve vězení nesmazatelně vepsal do tváře. Později se Radslav Švéda vyučil zámečníkem a dlouhá léta pracoval v železárnách v Prostějově. Po pádu komunismu si v Pivíně otevřel zámečnickou dílnu, v níž dnes pracuje třicet zaměstnanců.