Jiří Kvapil

• "Asi dvakrát jsem kvůli nim nejel na mistrovství světa. V r. 1978 jsem byl druhý na mistrovství republiky a bylo tedy jasné, že jsem měl jet na mistrovství světa. Jeden funkcionář mě vzal na doping, tak jsem šel na doping. Jenže mezitím vyhlásili stupně vítězů a mně dali důvod za to, že jsem nebyl na stupních vítězů. Kdybych nešel na doping, tak mně dají důvod, že jsem nešel na doping. Vždycky si něco vymysleli. To mě taky mrzelo. To byly dva závody, kdy jsem měl nejvíc natrénováno a nemohl jet. To by člověk nejradši se vším skončil.“

• „V roce 1980 jsem byl na populárních závodech v pražské Višňovce. V roce 1975 jsem byl první, kdo je vyhrál v sobotu i v neděli, v roce 1980 jsem byl v sobotu druhý nebo třetí a v neděli jsem vyhrál. A v roce 1981, kdy mně zemřela maminka, jsem přijel do Višňovky a tam mně nějaký funkcionář říkal, ať jdu do přívěsu, kde byli rozhodčí a údajně tam měl být lékař, že mně píchne nějaký vitamín do žil. Já jsem říkal, že mně zemřela maminka, že se necítím dobře a že žádný vitamín do žil před závodem nepotřebuju. A to byl asi jeden z důvodů, že jsem skončil. Každý si asi dnes umí představit, co tam mohlo být.“

• „Nejvíc mě mrzí, že jsem nejel závod v roce 1980 ve Wetzikonu. To mě a Miloše Fišeru poškodili, že nás tam nedali, protože rok předtím v Saccolongo byl dvanáctý Miloš a já sedmnáctý. Asi nás chtěli potrestat. Přitom já byl rok předtím ve Wetzikonu nejlepší druhý amatér. Trať se mně moc líbila a ta neúčast mě moc mrzí. Proto mě dnes mrzí, když sportovci nechtějí na mistrovství světa. My jsme chtěli, ale nemohli. To bylo na té době nejhorší, že člověk chtěl, ale nemohl.“

• 1

Hradec Králové, 20.06.2018

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Člověk chtěl, ale nemohl - to bylo na té době nejhorší

r. 1968
r. 1968
zdroj: Pamět národa - Archiv

Jiří Kvapil se narodil 19. března 1950 v Nové Pace do sportovně založené rodiny. Měl tři starší sourozence, dva bratry a sestru. Po základní škole ve Staré Pace se vyučil elektrikářem v Hradci Králové pro podnik Kovodřevoelektro Hořice. Po vzoru svého staršího bratra Jaroslava, úspěšného československého silničního cyklisty v letech 1958-68, sám začal v patnácti letech jezdit na kole. V r. 1968 se jeho bratr rozhodl odejít do Švédska a vzal Jiřího s sebou. Jaroslav tam zůstal, Jiří se na výzvu prezidenta Svobody vrátil zpět do Československa. Po návratu absolvoval základní vojenskou službu v trikotu Rudé hvězdy Plzeň. V r. 1973 se oženil a narodily se mu dvě dcery. V letech 1972-1981 byl jedním z nejlepších československých cyklokrosařů. K jeho úspěchům patří čtyřnásobná účast na mistrovství světa. Dvakrát mu naopak byla účast na mistrovství světa znemožněna politicko-výchovnými činovníky, kteří mu ztrpčovali celou sportovní kariéru. S cyklistikou skončil v r. 1981, ale celý život byl, a stále je, velice aktivní ve sportovní i pracovní oblasti. Žije v Hradci Králové.