Stanislav Češka

• „Tak on byl u nás pečenej vařenej, u táty se vyučil truhlářem. Říkám nejlepší kamarád, svědčili jsme si na svatbě, já jemu, on mně. Chatu jsme měli, za děvčatama jsme spolu chodili a nikdy jsem nepředpokládal, že by mohl bejt takovej, že by jako něco. On se jmenoval Miloslav Vicera, ten Milan si chtěl nechat říkat. Ono se mu to líbilo a my jsme mu říkali Mildo a ono se mu to nelíbilo. Všichni mu říkali ve škole Mildo a on chtěl, aby se mu říkalo Milan, tak si dal to Milan alespoň do krycího jména v těch svazích. No, a co vypovídal? Prostě strašný lži, kdybyste to viděli, to jsou protokoly, který… A on vypověděl tolik, že jsme založili jako volejbalisti protistátní skupinu.“

• „Táta neměl jako ze zákona vůbec být znárodněn, protože tehdy platily zákony, že se smělo znárodňovat jenom firmy, který zaměstnávaly nad 50 zaměstnanců. Otec měl maximálně deset zaměstnanců, takže v Lišově to samozřejmě zase udělaly stranický orgány tak, že sloučily sedm truhlářských firem, všechny stejného rázu. Měly všechny nějak ty počty do těch deseti zaměstnanců. Pak tím pádem se dostaly nad těch padesát osob a znárodnili je jedním znárodňovacím dekretem najednou, všech těch sedm firem. Takže tím pádem – jak říkám – jsme přišli o všechno, o majetek. Akorát zůstaly tátovi dluhy, který splácel až do penze.“

• „Zbraně jsme samozřejmě žádný nedostali, protože jsme spolehlivý nebyli, což jsme se dozvěděli při tom prvním nástupu, kde nám říkali, že zbraně nám svěřit nemůžou, že jsme v táboře, kde se nás pokusí převychovat a udělat z nás pořádný lidi, ne takový lidi nepřátelský režimu a takhle. Takže takhle jsem nastoupil a pak jsme byli rozdělovaný k různým útvarům po republice, takže já jsem za ty tři neděle, který jsme strávili v té Mimoni, tam jsme akorát zdravili: ‚Soudruhu, nazdar, soudruhu, vlevo v bok, vpravo v bok.‘ A odjeli jsme potom rovnou na první štaci.“

• 1

Dobrá Voda, 05.04.2018

Udával celou mou rodinu

Stanislav Češka

Stanislav Češka se narodil 29. května 1932 v Lišově nedaleko Českých Budějovic. Jeho otec provozoval malou truhlářskou dílnu, která mu byla po roce 1948 znárodněna. Stanislavovi bylo z kádrových důvodů znemožněno studovat vysokou školu. Nastoupil tedy do práce a brzy byl povolán na vojnu. Nastoupil k Pomocně technickým praporům (PTP), kde strávil přes dva roky. Po návratu se věnoval závodně sportu a našel si práci v podniku Fruta. Po sametové revoluci byl zvolen v podniku ředitelem. Po roce 1989 dostal možnost přečíst si svazek, který na něj vedla StB. Z archivní dokumentace se dozvěděl o mnoha lidech z okolí, kteří ho udávali na StB. Nejbolestivěji vnímal poznání, že jej měl udávat nejbližší kamarád.