Svatopluk Bajer

• „Otec byl sokolem a člen Selské jízdy. Vlastně jednatelem pro celé okolí. A za druhé světové války byl spolu z dalšími pěti sokoli a činovníky, co byli údajně proti Němcům, zavřený dva měsíce jako rukojmí. V té době [totiž] tady skauti přepadli v Radhošti hitlerjügend. Na Výsluní měli letní tábory a skauti je přepadli v Černé hoře. A pro výstrahu zavřeli šest lidí na dva měsíce, ale protože se pak už nic nestalo, tak byli pak propuštění. Byli tady v Rožnově ve vězení, ale nesměli ven.“

• „Můj staříček zemřel [roku] 1913. Můj otec měl v té době dvanáct roků. A když vezmete, že oni jezdili koňmi z Rožnova, i když tehdy už byla železnice, a vozili hlavně plátno do tehdejších Uher. - Jak to dlouho trvalo, taková cesta tím koněm?- Tak on jezdil koňmi a do toho Prešpurku to bylo asi deset dní. Týden až deset dní. Když jel až do Pešti, tak čtrnáct dní déle. To byly dřevěné vozy, musel mít oplachtování. A v té době ani ty cesty moc nebyly. A jezdívali přes ty průsmyky, přes Střelnu na Slovensko a vykládával, že jezdili kolikrát i koryty řek a přes ten průsmyk.“

• „Tenkrát jsme tam měli vrátnou a byla velká komunistka. A měli jsme jako vrátní zbraně, pistole. A ona prohlásila, že bude do těch dělníků střílet. Vyloženě. A byla toho schopná. Tenkrát jsem jí řekl, že mám volno a já si vás přijdu pohlídat. A šel jsem ji hlídat. Řekl jsem jí: ‚To vám nedovolím.‘“

• 1

Rožnov pod Radhoštěm, 12.04.2018

Myslím si, že by nemuselo být na světě žádných jiných zákonů, kdyby lidé dodržovali to Boží Desatero

Svat. Bajer jako dítě
zdroj: archiv S. Bajera

Svatopluk Bajer se narodil 27. května 1947 v Rožnově pod Radhoštěm do rodiny s povoznickou tradicí. Dědeček Florián vozil plátno rožnovských tkalců až do Prešpurku (Bratislavy) a Pešti (Budapešti). Po zrušení živností po roce 1948 se pro rodinu stalo hlavní obživou zemědělství. V roce 1957 otec pod nátlakem vstoupil do JZD. Pamětník vystudoval Střední zemědělskou školu v Rožnově pod Radhoštěm. V roce 1966 nastoupil základní vojenskou službu u Pohraniční stráže nedaleko Znojma. Po rozpadu JZD se otec stal soukromým zemědělcem a Svatopluk Bajer mu pomáhal hospodařit. V zimě roku 1974 vyplavila jejich dům ucpaná kanalizace, do které byla svedena voda ze zasypané strouhy, jež tvořila hranici hospodářství. Dům byl poničen a rok nato prodán a následně zbourán. Rodina odešla do panelového bytu na novém rožnovském sídlišti. Veškerou zemědělskou půdu prodali až tehdy, když se podařilo výměnou za svolení k prodeji získat i stavební povolení, které bylo pamětníkovi dlouho odpíráno. V roce 1977 pak Svatopluk Bajer dokončil nový rodinný dům na Dolních Pasekách, kde žije se svou ženou dodnes. Pracoval jako zaměstnanec Výzkumné stanice travinářské a hlídač v Loaně.