Václav Novotný

• „To byl začátek února. Ten samý měsíc, myslím, že 23. února, jsem přišel ze školy a maminka mě vzala do zadního pokoje. Tam mě přitiskla a plačíc řekla, že nám tatínka odvezli, zatkli, uvěznili. Ona se styděla za ty slzy. Já koukal jako blázen. Oni ho zatkli jako sedláka za neplnění. Všechny ty roky to zvládal a pak přišel výměr, že má vše propadnout státu.“

• „Otec byl zavřený a matka zřejmě tušila, protože už v okolních obcích sedláky stěhovali. Od nás odstěhovali pana Říhu, bývalého starostu. Vznikl státní statek. Čekalo se, kdy ten Damoklův meč přijde na mámu s pěti dětmi. Ona se snažila udržet vše v chodu, uživit nás pět dětí. A babička tam byla, které bylo sedmdesát sedm a nemohla na nohy. 28. dubna přišel telefonát od zemědělského referenta. Ony nestěhovaly soudy, stěhovali zemědělští referenti. Ten telefonát zněl: ‚Tak, paninko, zítra přijede auto a bude vás stěhovat. O nic se nemusíte starat, všechno vám naložíme.' “

• „Ty rodinné celky byly stěhovány zásadně tak, že sedlák byl v tu dobu zavřený. Pak tu mámu podle toho, jak děti byly staré, stěhovali. U Říhů měli šestnáctiletého syna, to ještě šlo. Ale u nás bylo dítě v peřince a stará babička. Vůbec jim nevadilo tohle udělat. Zkrátka, toho sedláka zavřeli, protože kdyby přijelo stěhovací auto a on tam byl, kdo ví, co by se dělo za scény. Ten by vzal krumpáč, lopatu. Nebo by je pomlátil. Proto to bylo takhle. Vím, že všechny rodiny měly táty zavřené a potom přijelo stěhovací auto.“

• 1

• 2

Komunisté zničili nejen mou rodinu, ale i celé zemědělství

Václav Novotný, 2018
zdroj: autoři natáčení

Václav Novotný se narodil 17. března 1942 v obci Boreč v okrese Mladá Boleslav. Pochází z evangelické sedlácké rodiny, jejíž rodokmen sahá do roku 1695. Jeho otec, Václav Novotný, zemědělský inženýr a majitel statku v Borči byl v roce 1953 zatčen za neplnění zemědělských dodávek státu. Předtím mu komunisté zabavili stroje a zakázali mu zaměstnávat lidi, aby nebyl schopen hospodářství udržet. Rodinný majetek propadl státu. Václav byl po zatčení otce spolu s matkou, čtyřmi sourozenci a babičkou z rodinného statku vystěhován do malého bytu v obci Hospozín. Jeho rodiče tam pak pracovali jako řadoví zemědělci ve státním statku. Václav po maturitě nastoupil do chemických závodů v Litvínově. Jeho zálibou se stalo pátrání v historii sedláckých rodů, které byly postiženy kolektivizací zemědělství v padesátých letech. Po roce 1990 byl rodině Novotných statek v obci Boreč navrácen.