Zeev Ron

• „Maminka a její manžel se chtěli taky sem dostat, ale to nešlo. To už je chytli. To je hrozná věc. Ona všechno plánovala, poslala sem mě a mého bratra, a samotnou ji chytli. Zahynula v koncentračních táborech.“ – „Jak jste to zjistili, když jste byli tady?“ – „Já jsem to nevěděl. Za války se nedalo nic dovědět, po válce jsem se dověděl, že zahynula.“ – „A profesor Lamm?“ – „Taky.“ – A babička?“ – „Babička žila ještě dosti dlouho, dostala se do Terezína a v Terezíně žila několik let.“

• „Proč bych se vracel? Já jsem Izraelec, nejsem jen emigrant. To je moje země tady, kdepak Česko. Já mám velmi rád Česko, český fotbal, ale kdepak se vrátit.“

• „Devátého ledna 1948 nás napadlo v Kfar Sod, který je na syrské hranici, nějakých čtyři sta Arabů ze syrské vesnice, která byla nad námi nahoře. Jeden den, 9. ledna 1948, v sedm ráno, když všichni lidi už byli v práci nebo v chadar ochel, jídelně, tenkrát byl jeden z našich lidí zastřelen, ale nějak jsme to přežili. Od té doby byla taková skupina deseti mladých lidí, mně tehdy bylo asi dvacet čtyři, každé ráno jsme vstali v pět a lezli jsme na tu horu a prošli jsme celou horou až na vrchol a zatelefonovali jsme dolů, že všichni můžou vstávat, že je všechno v pořádku.“

• „Tak jsme žili. Bratr byl o tři a půl roku starší než já, já a maminka se svým manželem. Její manžel, profesor Lamm, byl profesorem řečí, měl v Palestině už dvě děti. Moje maminka plánovala, a také on, že se pomalu dostaneme všichni do Palestiny. Já jsem byl ten první, koho poslali.“

• 1

Ramat Gan, 28.10.2016

Cítím se jako Izraelec, ne jako emigrant

Zeev Ron. 1949.
Zeev Ron. 1949.
zdroj: archiv pamětníka

Zeev Ron se narodil v roce 1924 ve Vídni jako Wolfgang Reinhold v židovské rodině coby mladší ze dvou synů. Vyrůstal v Brně, kam se jeho matka Gina Reinhold po rozvodu přestěhovala a kde se podruhé provdala za Josefa Lamma. Matka i otčím byli sionisté a oba synové byli členové Makabi ha-cair. Wolfgang čtyři roky navštěvoval brněnské židovské gymnázium. V září 1938 odjel do Palestiny, kam se snažila vystěhovat celá rodina, ale odjet se podařilo pouze synům - krátce po Wolfgangovi přijel do Palestiny i starší Kurt. Wolfgang Reinhodl si změnil jméno na Zeev Ron, rok studoval na internátní škole Mišmar ha-emek, poté přešel do kibucu Givat Chajim. Později žil také v kibucech Ejn Gev a Kfar Sod. Matka i otčím Josef Lamm byli na podzim 1941 deportováni do lodžského ghetta, oba zahynuli. V roce 1950 se Zeev oženil s Dagmar Pollakovou, která také pocházela z Československa. Společně opustili kibuc a usadili se nedaleko Kirjat Tivon. Dagmar pracovala jako učitelka, Zeev v kibucech pracoval v zemědělství a jako stolař, později se stal ředitelem pojišťovny. Manželé společně vychovali tři děti, Dagmar zemřela v roce 2014. Zeev Ron žije v Ramat Gan.