Leo Cechel

• „Jaroslav Jirout, můj tchán, žil v letech 1913 až 1963. Zemřel, když mu bylo padesát roků, po operaci nádoru mozku. Čili určitě tam měly vliv i ty útrapy z války a další věci. Tady byla i ta skutečnost, že po únoru 1948 jako západní voják musel odejít od policie a všelijak se protloukal životem. K tomu bych se potom ještě vrátil. Po válce se o válečném utrpení nerad bavil, skoro vůbec ne. Jak je uvedeno v potvrzení ministerstva národní obrany, během druhé světové války se choval spolehlivě a statečně. Obdržel četná válečná vyznamenání, k tomu bych se taky potom ještě za nějaký čas zmínil jaká. Byl i několikrát raněný – střepiny v hlavě u Tobruku, průstřel ramene u Dunkerku i četná menší zranění, o kterých nikdo nic neví.“

• „Jednou jsem se dostal i do plynu. Protože v dole jsou metan, ten je lehčí než vzduch, ten se usazuje nahoře, kysličník uhličitý je dole, kysličník uhelnatý je stejně těžký jako vzduch, tak je v celém profilu, a ještě tam je sirovodík. No a já jsem se dostal... tenkrát jsme dělali zabezpečovací vrty, když se razilo. Tam jsem byl nějaký čas, aby se při ražbě nenarazilo na detrit. Detrit, to je zvodnělý horizont písku a plynu. No a já jsem se dostal, my jsme měli tu mašinu, do metanu pod stropem. Opravdu, jak se to říká, letěl jsem za světlem. A zajímavé je, že během krátkého okamžiku se vám vybaví celý život. Opravdu. Takový film, nevím na základě čeho. A my jsme tam byli, tam byl ještě jeden starší havíř se mnou. A jemu se něco zdálo, jak jsem tam byl pod stropem, tak na mě zavolal. A když na mě zavolal, tak já jsem se pustil toho žebříku a byl jsem už o kousek níž a tam už metan nebyl.“

• „Jak jsme se vraceli z té dovolené, tak nás kontrolovali Poláci u hranic tam na Moravě. A to je taková vzpomínka, že jsme vzali jednoho s velkým kufrem, takovýho člověka kolem padesáti let. Teďka mi došlo, že když nás kontrolujou, že jsme vzali toho človíčka a že člověk nevěděl, co v tom kufru je. No ale byli to Poláci a já tam pocházím z toho regionu, tak trochu to nářečí umím. Tak jenom se ptali, odkud jedeme. Tak jsme říkali, že z dovolené, tak nás pustili.“

• 1

v ZŠ Pod Marjánkou, 07.11.2017

Na šachtě by jeden za druhého nechal život. A tam šlo o život

Leo Cechel
Leo Cechel
zdroj: Pamět národa - Archiv

Leo Cechel se narodil 11. dubna 1942 v Karviné-Ráji. Původně se chtěl stát učitelem, ale plány změnil po vojně. Kvůli ekonomické situaci nastoupil do Ostravsko-karvinských dolů, kde pracoval sedmnáct let. Na začátku 80. let přešel na ministerstvo do Prahy, kde zůstal až do odchodu do důchodu. Během zaměstnání také zvládl dálkově vystudovat několik škol - absolvoval střední průmyslovou školu hornickou, právnickou a filozofickou fakultu. Jeho manželka byla Naděžda, rozená Jiroutová. Tchán Jaroslav Jirout odešel v roce 1939 do zahraničí a přihlásil se k cizinecké legii. Účastnil se tak například bojů u Tobruku nebo Dunkerku a byl několikrát raněn. Po roce 1948 byl perzekvován a zemřel v roce 1963 po operaci nádoru mozku.