Kristina Hübler

• „Tak to bolo deväť. Lebo 1968 prišli Rusi, obsadili Československo 21. augusta. My sme utiekli 19. augusta, lebo sme mali strach, že keď ostaneme do 21., že sa na to naše oficiálne pozvanie na cestu do Nemecka nedostaneme, a bolo by to tak bolo. Potom už nepustili nikoho von. Keď sme prešli hranice, tak nám spadol obrovský kameň zo srdca. Mali sme dve deti, dva kufre a žiadne peniaze. Oficiálne sa dalo vymeniť 70 nemeckých mariek, to bol celý náš majetok.“

• „No a pretože sme ešte nemali byt, bývali sme u tej babky v Prostějove v jednoizbovom byte v jej dome, ale nemala viac. Mali sme to také ťažké a až v štyridsiatom ôsmom, ako sa môj otec vrátil a otvoril tú prax v Novom Bohumíne, sme išli moja mama aj deti do toho Bohumína. Tam som začala chodiť do druhej obecnej triedy, bola som perfektná školáčka, stále samé jednotky. Vychodila som „měšťanku“, nie, to bolo osemročenka, a nejakým zázrakom sa mi podarilo, pretože som mala ten pôvod strašlivý - nemecký a kulacký a neviem čo ešte, dostať sa na tú „jedenáctiletku“ [jedenásťročná stredná škola, pozn. autora], takže som mohla urobiť maturitu. Ale po maturite som už nesmela študovať. Povedali mi, riaditeľ na „jedenáctiletke“ bol taký starý solídny pán, a ten mi hovorí: ‚Kristínko, ty sa na vysokú školu nedostaneš.‘ A tak to bolo.“

• 1

Kolín nad Rýnem, Německo, 23.01.2018

()
    délka:

Aj keď sme boli s matkou Česi, pľuli na nás v Prostějove, že sme Nemci

Kristina Hübler

Kristina Hübler sa narodila 17. 8. 1941 pri Katoviciach v Hornom Sliezsku. Otec bol lekár a pochádzal z rodiny nemeckého veľkostatkára z česko-poľského pohraničia, matka bola Češka z Prostějova. Otec musel narukovať do nemeckej armády a v roku 1948 sa vrátil zo sovietskeho zajatia. Po jeho návrate sa presťahovali do Bohumína. Kristine sa podarilo v roku 1958 zmaturovať len vďaka zavedeniu jedenásťročnej strednej školy, avšak vzhľadom na svoj nemecký a kulacký pôvod už ďalej študovať nemohla. Po maturite vystriedala niekoľko kancelárskych zamestnaní. V roku 1961 sa vydala za lekára pôvodom z Uherského Hradišťa a krátko na to sa im narodila dcéra. Kristínina matka sa druhýkrát vydala za českého Nemca a vysťahovala sa do západného Nemecka. Niekoľko mesiacov po auguste 1968 sa manželia rozhodli emigrovať. Povolenie vycestovať dostali na základe pozvánky od Kristininej matky a 19. augusta 1969 opustili Československo. V Nemecku sa manžel rýchlo uchytil, po získaní nemeckého štátneho občianstva prebral súkromnú zubnú prax pri Bonne. Aj keď sa v rodine dodnes hovorí len po česky, Kristina nemá k bývalému Československu žiadny vzťah a na rozdiel od manžela ho navštívila len párkrát a po roku 1989 už vôbec nie.