Štefan Klepaček

• „Matka byla v domácnosti, otec řemeslník. Nebyli jsme bohatí, s jedním platem se těžko žije. Ale žili jsme v prostředí, v kterém bylo hodně Rumunů, Němců, Srbů, Maďarů, a když to bylo zapotřebí, všichni si navzájem pomáhali. Neměl jsem snadné dětství ani život, ale doufám, že jsem se svojí prací jistým způsobem odvděčil městu a všem, kteří mi pomáhali.“

• „Narodil jsem se v roce 1950. Pocházím ze smíšené rodiny. Otec byl Čech a matka Maďarka. Matčina rodina se přistěhovala do této oblasti (okolí městečka Bela Crkva - pozn. ed.) za prací a lepším životem. Matka se jmenovala Tereza a má dcera dostala jméno po ní. Nepsané pravidlo v rodině bylo, že se nesmí mluvit ani česky, ani maďarsky, nýbrž výhradně srbsky. Když jsem začal chodit do základní školy, hlásil jsem se do české třídy, která v té době ještě existovala, ale když se otec dozvěděl, že ve třídě učí stejný učitel, který učil jeho, hned mě (odhlásil) z české třídy z důvodu, jak uvedl, že nemusím prožívat to samé, co prožíval on. V té době učitelé měli větší autoritu a k zavedení disciplíny používali proutek nebo pravítko."

• „Česká hudba mě silně přitahuje. Miluju hudbu, a tak mě jeden z učitelů upozornil na to, že vedle české lidové hudby existují pozoruhodní dobří popoví a rockoví umělci, jako je Jaromír Nohavica, Čechomor, Zdeněk Svěrák, Václav Neckář, Karel Gott, Aneta Langerová nebo Vlasta Redl."

• „Na gymnáziu jsem byl jeden z iniciátorů založení školní kapely, a protože jsme neuměli dobře latinku i přesto, že jsme se latinku učili ve škole, nazvali jsme kapelu Antipax a domnívali se, že to znamená, že jsme neklidní, a ne že jsme odpůrci míru. Tak jsme všichni dostali důtku…“

• 1

Budova Českého domu, Bela Crkva, 06.07.2017

nahrávka pořízena v rámci projektu 20. století ve vzpomínkách české menšiny v Srbsku

Doufám, že jsem se svou prací odvděčil městu i všem, kteří mi pomáhali

Štefan Klepaček
zdroj: archiv pamětníka. Současné foto: Jelena Đorđević

Štefan Klepaček se narodil 20. srpna 1950 v městečku Bela Crkva v tehdejší Jugoslávii ve smíšené česko-maďarské rodině, doma se mluvilo srbsky. Bela Crkva leží v jižním Banátu, v severozápadní části Srbska u hranic s Rumunskem. Základní a střední vzdělání Štefan Klepaček ukončil v rodném městě, poté absolvoval povinnou vojenskou službu v řadách Jugoslávské národní armády. V Bělehradě vystudoval ekonomii a tomuto oboru se věnoval i profesně. V roce 1982 nastoupil na Městský úřad Bela Crkva jako šéf finančního oddělení, potom působil jako znalec pro finanční oblast a konkurzní správce. Koncem devadesátých let se zapojil do aktivit místní české komunity. Vzhledem k tomu, že po rozpadu Jugoslávie zůstalo sdružení Matica češka v chorvatském městě Daruvar, založil v roce 1997 stejnojmenné sdružení české menšiny v Belé Crkvi. Dodnes se hlásí k české národnostní menšině v Srbsku a předsedá sdružení Matica češka. Stál také u zrodu České národnostní rady, v letech 2010-2015 byl jejím předsedou.