Emil Miko

• „V Čechách jsme moc nevystupovali, byli jsme ve třiceti třech státech, byli jsme v Americe, Izraeli, Turecku, Řecku, po celém světě jsme hráli. Na takových místech jsme vystupovali, kde nehrál nikdo. V Hollywoodu na místě zvaném Hollywood Bowl, to je scéna, kde vystupovali poprvé Beatles, a tam vystupují jen samé hvězdy, tam nikdo jiný nevystupuje, Elton John a podobní. Nám se povedlo si tam zahrát. Byli jsme jednou v Praze a Karel Gott nám říká, že slyšel, že jsme tam hráli. My mu říkáme: ‚Ano, hráli jsme tam.‘ A on na to: ‚Víte co, chlapci, to byl můj sen, alespoň se postavit na to místo, kde jste byli vy, v Hollywood Bowl. Smekám, chlapci.‘“

• „Jednou, to byla náhoda, jsem přišel na svatbu, nevím, jestli mému ‚kirvo‘ nebo komu, a hrála tam cimbálovka – moje rodina. A náš basista, co hrál na kontrabas, se nejspíš opil, a tak na basu nikdo nehrál. Prim hrál otec Věry Bílé, byl primášem, no a říká mi: ‚Vezmi si basu a pojď s námi hrát.‘ V koutě byla basa, tak jsem ji vzal, nikdy jsem na ni předtím nehrál, a začal jsem hrát. Tak po sobě koukli. Mně se ten nástroj tak zalíbil, že jsem potom došel domů, koupil jsem si basu.“

• „Co já si pamatuju, co říkávali Romové, co říkali rodiče, do Čech přijeli myslím v roce 1946, po válce. Nejdřív sem přijeli dědeček mé ženy Andrejšis, Tomáš a Karol, všichni už zemřeli, přijeli sem hledat práci. Tak se jim tady zalíbilo, tohle město, tenhle systém, co byl po válce, že si můžou jít do města a koupit si, co chtějí. Dostali práci, dostali byty a zůstali tu.“

• 1

Rokycany, 20.06.2017

()
    délka:

Karel Gott před námi smekl

21462762_1387665441354042_8041240601913212023_n.jp (historic)
Emil Miko
zdroj: rodinné

Emil Miko, zpěvák a baskytarista skupiny Kale, se narodil 12. července 1961 v západočeských Rokycanech. Patří k první generaci romských dětí narozených v Čechách. Oba pamětníkovi rodiče se narodili na východním Slovensku. Tak jako stovky dalších i prarodiče Emila Mika usoudili, že začnou nový život na jiném místě. Naskytla se jim možnost práce a ubytování, a tak v roce 1946 odešli do Čech i s hudebními nástroji. Pamětník pochází z hudební rodiny. Jeho láska k hudbě začala již v útlém věku. Byl věrným posluchačem cimbálové kapely, která zkoušela u jeho babičky. Byl ovlivněn několika styly: tradiční romskou hudbou, skupinou Beatles a funky Stevie Wondera. První hudební a kytarové začátky probíhaly v parcích s kamarády. V roce 1978 se stal členem cimbálové muziky jako hráč na kontrabas. Formální hudební vzdělání neměl, ale rádcem a učitelem mu byl Karol Giňa, otec Věry Bílé. V roce 1982 a 1983 se mu narodily dcery Stáňa a Denisa. Po osmi letech pamětník z kapely odešel. V roce 1986 společně s bratranci a Věrou Bílou vytvořil folkové uskupení s kytarami a kontrabasem. Po revoluci na popud Zuzany Navarové založili skupinu Kale a Věra Bílá. Emil Miko v té době vyměnil kontrabas za baskytaru. Po natočení první desky v roce 1995 se kapela dostala na profesionální úroveň. Pamětník společně s kapelou procestoval několik desítek zemí po celém světě. Největším úspěchem pro něj bylo koncertování v Hollywood Bowl. V roce 2005 skupinu opustila Věra Bílá. V současné době se pamětník věnuje literární tvorbě.