Santiago Álvarez

• "Kolikrát jste jel na Kubu provádět infiltrace?" - „Mnohokrát. Na pevninu jsem ale vystoupil jen dvakrát. Jednou, když mě potopili, a podruhé, když jsem pomáhal vyložit věci, které jsem tam vezl. Před zátokou Sviní to bylo asi tak dvacetkrát. Pak jsme tyto akce podnikali na vlastní pěst. Nejvíc jsme ale režimu škodili bojovými operacemi, které jsme prováděli v letech 1963 až 1965. Nejdůležitější akci jsme provedli v přístavu Casilda. Byly tam obrovské naftové nádrže a na ty jsme zaútočili. Po zátoce Sviní to byla největší námořní bitva na Kubě. Na ty nádrže jsme vystřelili patnáct až osmnáct projektilů ráže 55 milimetrů. Tři až čtyři tisíce zápalných střel ráže 50 milimetrů, které však neexplodovaly, protože byly prázdné. V každém případě jsme ty nádrže zničili. Kubánci nás tam očekávali, ale nebylo to proto, že by dostali nějakou hlášku. V té době už totiž byli dobře vyzbrojeni. Čekali na nás na čtyřech místech s protiletadlovými kanony. Mimochodem československé výroby. Začali po nás pálit ze všech čtyř, ale ani jednou nás nezasáhli.“

• „Komunismus je utopie. Vůdcové s totalitárními ambicemi ji užívají k prosazení své zvůle, kterou nazývají diktaturou proletariátu. Tato myšlenka je pro mnoho lidí přitažlivá. V mnoha zemích, Kubu nevyjímaje, to začalo revolucí. Fidel Castro déle než rok prohlašoval, že není komunista, a prováděl přitom zemědělskou reformu. Naše rodina vlastnila velký prosperující statek. My jsme ale o něj nepřišli na základě zemědělské reformy. Vzali nám ho proto, že můj otec byl členem několika předchozích vlád. Takhle to oni dělali a všechno jim bylo málo. Brali si pořád víc a víc. Komunismus je nejlepší zbraň umožňující vykořisťovat lid, kterou využívají autoritářští vůdcové, aby se navěky udrželi u moci.“

• „Předpovědět budoucnost je velmi těžké. Domnívám se, že kubánská vláda se nezmění. Tato vláda dosáhla naplnění svého cíle. Dokonce si již vychovali generaci následovníků, kterou tvoří skupina mužů o něco mladších než stávající garnitura. Jsou neméně nebezpeční. Na Kubě je třeba změnit způsob vládnutí, ne pouze obměnit stávající vládu. A to se stane jen tehdy, když lidé budou vyjadřovat svůj odpor nenásilně, ale vytrvale. To, co se dnes děje ve Venezuele, jsme na Kubě také zažili. Ve Venezuele k tomu došlo, protože Chávezova vláda se dostala k moci na základě lidového hlasování. Zmanipulovali hlasy, aby mohli provést ústavní změny a zajistili si tak moc na věčné časy. To tuhle zemi položilo, zdevastovali nejbohatší zemi Ameriky. Svého času byla Kuba třetí nejbohatší zemí Ameriky. V dnešní době z toho všeho nezbylo nic, protože komunisti využívají prostředky jen k tomu, aby se udrželi u moci, a ne ve prospěch svého lidu. Jejich jediným cílem je zůstat u moci. A s tímto myšlením je možné skoncovat jedině a pouze změnou formy vlády, a ne provedením pouhých kosmetických změn.“

• 1

Miami, 23.05.2017

Komunismus je nejlepší zbraň k vykořisťování lidí

Santiago Álvarez / Miami / 2017
zdroj: Post Bellum

Santiago Álvarez se narodil 1. prosince 1941 v Havaně na Kubě do politicky angažované rodiny. Dědeček bojoval v kubánsko-španělské válce za nezávislost a stal se plukovníkem osvobozenecké armády. Otec se stal guvernérem provincie Matanzas, byl senátorem, několikrát působil ve funkci tajemníka prezidentské kanceláře. Během Castrovy revoluce opustila rodina Kubu, Santiago odešel v roce 1959 jako poslední a usadil se ve Spojených státech. Od roku 1960 se zapojil do ozbrojeného odboje exulantů proti Castrovu režimu, účastnil se bojových akcí s cílem likvidovat strategické cíle na Kubě. V roce 1961 se Santiagův otec účastnil neúspěšné invaze v zátoce Sviní. Jako jeden z mála vyvázl nezraněn a vrátil se do USA. Roku 1964 byl Santiago kapitánem jednoho z bojových člunů, které evakuovaly dvojici mužů infiltrovaných na Kubě. Vystudoval stavební inženýrství, založil na Floridě stavební firmu a velkou částí zisku podporoval disidentské hnutí. S podporou kubánské opozice stále pokračuje, organizuje školení Kubánců přijíždějících na Floridu, usiluje o sblížení disentu s běžnými Kubánci.