Jan Škoda

• „Potom nás odvezli na lágr pracovat na doly. Už tam byli pétépáci, co tam rukovali přímo. Třeba stejně starý bratranec z Trusovic. Šli jsme na kontrolu k doktorovi a každý vzpomínal, co měl v mládí za nemoc, aby nemusel fárat. Potom jsme dělali na dole Pokrok. Posádka pétépáků a velitelství byly na Kamčatce, což bylo kousek od Pokroku. Měli jsme tam velitele a říkali jsme mu Vrecko. Byl Slovák, a když jsme měli ruce v kapsách, tak nám říkal, ať nemáme ruce ,vo vrecku‘. Fárali jsme tam. Člověk, když tam přišel poprvé, tak byl vylekaný. Všude tma a měli jsme jen kahan. Starším vojákům jsme dělali pomocníky. Oni rozbíjeli sbíječkami stěnu a my to házeli na pás a šlo to do třídírny.“

• „Vzali nám pole a dali náhradní někde u lesa. Nic se nenadělalo. Potom zavřeli otce. Otec a bratr měli každý půl polností. Bratr pak šel, a než se otec vrátil z vězení, vstoupil do družstva. Potom otec jako důchodce chodil dělat do družstva. Třeba otrhávali hrachové lusky.“

• 1

Jeseník, 11.07.2017

Otce uvěznili a syny poslali do PTP

Jan Škoda na maturitní fotografii z roku 1947
zdroj: archiv pamětníka

Jan Škoda se narodil 8. ledna 1928 v obci Žerotín na Šternbersku. Jeho rodina v obci vlastnila druhé největší hospodářství s 20 hektary polností. Přestože otec během kolektivizace zemědělství řízené komunistickým režimem pod nátlakem vstoupil do jednotného zemědělského družstva (JZD), nevyhnul se perzekuci a uvěznění. Jako „kulaka“ ho totiž z JZD vyloučili a o několik měsíců později po vykonstruovaném procesu na rok uvěznili. Ještě předtím musel Jan Škoda opustit Vysokou zemědělskou školu v Brně a následně ho při nástupu na vojnu zařadili do útvaru Pomocných technických praporů (PTP), kde prací na stavbách a v dole Julius Fučík v Petřvaldu strávil nezákonných devětatřicet měsíců. Do PTP musel i jeho bratr František. Ten si „vojnu“ odsloužil prací v uhelných dolech na Kladensku. Po návratu z vojny Jan Škoda nastoupil jako agronom v Jeseníku u národního podniku Oseva, kde zůstal až do penze. V roce 2017 žil v Jeseníku, kde dlouhá léta předsedal místnímu svazu pomocných technických praporů, až do jeho zrušení. Jan Škoda zemřel 16. června 2018.