Bohumír Zeman

• „Já si nejvíc cením toho, že jsem byl v mužské kategorii sedmnáctý v celkové klasifikaci Světového poháru, potom vítězství v Kitzbühelu v osmdesátém roce...“ – „To byla ta...?“ – „To byla ta kombinace. To mám podat? Nebo jak to mám... mám to ukázat?“ (Mluví o poháru se štábem, ukazuje ho na kameru, pozn.) – „Takže nám řekněte, co to je za cenu.“ – „Tohle je pohár za vítězství v kombinaci v Kitzbühelu na Hahnenkammu v roce 1981.“ – „Kombinace – to bylo...?“ – „Kombinace, to byl sjezd se slalomem. Takže klasická kombinace. Teď máme alpskou kombinaci a super kombinaci, kdy se to jede se super G nebo se sjezdem. A jedno kolo. To se jely dvě kola slalomu a regulérní normální sjezd.“ – „No a vítěz takové kombinace pak...?“ – „Vítěz takové kombinace dostane takový pohár a pak se po něm jmenuje jedna kabinka lanovky, která tam pak vozí závodníky na start sjezdu.“ – „Na kterou všichni Češi vždycky čekají, aby se svezli...“ – „To nevím, jestli všichni Češi... já si na ni taky občas počkám, když tam jsem.“

• „Dostali se tam lidi, kteří měli s lyžováním málo společného, spíš nás kontrolovali a tlačili nás do věcí, které nás moc nebavily nebo které nás nezajímaly, a to hrozně ubíralo sílu na té výkonnosti. Mně to vadilo, v tu dobu nás trénoval inženýr Horák, to byl technik, nevím, co měl za... Samozřejmě to byl trenér, lyžoval, ale myslím, že to s lidmi neuměl a že dělal věci, které by lidi mezi sebou dělat neměli.“

• „Jezdili jsme autem do Alp, takže každá ta cesta přes hranice, to byly tři až čtyři hodiny. Zastávka na hranicích trvala takhle dlouho, protože nás nechali klidně čekat hodinu nebo dvě před závorou a pak nás prohlíželi, opravdu dvě nebo tři hodiny, museli jsme sepsat celní prohlášení, tam se psala všechna čísla lyží, pak jsme pašovali v hůlkách devizy, které jsme si s tím vekslákem tady někde nakoupili (smích), tyhle věci, to byly všechno hrozné prohřešky. Takže takhle nás drezurovali, takhle nás cvičili, jak jsem říkal, třeba s tím stříháním, když měl někdo dlouhé vlasy, tak nás tam nechali ostříhat.“

• „Já byl relativně fyzicky vyspělý, už v patnácti letech jsem se přiblížil na úroveň reprezentačního družstva. Jako mladší dorostenec jsem byl postaršován, mohl jsem závodit ve starších dorostencích i v dospělé kategorii. Potom došlo ke zlomu, protože Dukláci z Liberce nemohli vycestovat, protože měli jednorázové výjezdní doložky, zatímco my jako študáci jsme měli trvalé. Po návratu ze soustředění, protože tam nebyl sníh, jsme mohli vycestovat jenom my, takže já jsem jel první závod ve Světovém poháru v šestnácti letech a hned potom se mi podařilo sjet FIS body, které mě opravňovaly ke startu na Světovém poháru. Takže jsem dostal hned v lednu znovu šanci, tam jsem si ty body opravdu vyjel a už v sedmnácti letech jsem mohl startovat na mistrovství světa ve Svatém Mořici.“

• „Horák jako trenér měl vždycky peníze na ten pobyt, a teď řekl, že prostě peníze na pobyt nemá. Já jsem měl smlouvu s Elanem, což samozřejmě nikdo nesměl vědět, nebo jenom částečně, aby mně šly nějaké peníze na Pragosport, kde jsem měl konto, ale kde si vždycky půlku vzali. Tak jsem nějaké finance měl, tak jsem řekl, že to zaplatím. A když jsme odjížděli, tak jsem si všiml, že si bere účty na recepci, tak jsem mu řekl, ať mi je dá. Tak mi je nedal, já jsem ho chytl pod krkem a trochu jsem na něj hulákal, ale nic fyzického jsem mu jinak opravdu neudělal. A za tohle mě potom doživotně diskvalifikovali.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

Trenér jako komunista krást mohl

Bohumír Zeman (Jasná, Slovensko, 1981)
zdroj: archiv pamětníka

Bohumír Zeman se narodil 26. května 1957 ve Vrchlabí. Je bývalým československým reprezentantem ve sjezdovém lyžování a prvním Čechem, který stál na stupních vítězů v závodech Světového poháru. Vyrůstal a lyžařskou kariéru zahájil ve Špindlerově Mlýně. Na mistrovství Evropy juniorů v alpském lyžování skončil v roce 1974 třetí ve slalomu a v roce 1975 druhý v obřím slalomu. Díky předčasné vyspělosti už v šestnácti letech startoval ve Světovém poháru a v sedmnácti letech na mistrovství světa ve Svatém Mořici. Mezi jeho největší úspěchy patří 17. místo v celkové klasifikaci Světového poháru v sezoně 1978/79, 3. místo v obřím slalomu v kanadském Mont Sainte-Anne v březnu 1980 a vítězství v klasické kombinaci v Kitzbühelu v roce 1981. Kromě toho byl třikrát akademickým mistrem světa a vyhrál tři závody Evropského poháru. Jeho závodní kariéru předčasně ukončilo v šestadvaceti letech zranění a také konflikt s trenérem, kvůli kterému byl doživotně diskvalifikován z československé lyžařské reprezentace. Poté působil jako trenér mládeže ve Vrchlabí, a to až do roku 1990. V druhé polovině 80. let pracoval i jako člen Horské služby. Po pádu komunistického režimu odjel na tři roky do Lichtenštejnska, kde trénoval tamější sjezdařskou reprezentaci. Potom se vrátil do Špindlerova Mlýna a začal podnikat. Vybudoval ve městě moderní lyžařský areál a přivedl do střediska závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování žen. Mezi roky 2002 a 2010 byl zastupitelem města a mezi roky 2006 a 2010 jeho starostou. Jeho dcera Andrea Zemanová je českou reprezentantkou ve skikrosu.