Jarmila Fricová, roz. Pálová

* 1929  †︎ Neznámý

• „Rudolf přinesl svého otce, jeho urnu poslali z Ilavy, tam ho spálili a poslali urnu sem s podmínkou, to jsem četla, Anička mně to ukázala, ‚bez jakýchkoliv obřadů a více lidí, pouze v nejužším kruhu rodinném se musí popel uložit‘. Rudolf nevěděl, jak má urnu do hrobu uložit. Náhodou se tam objevila moje maminka, zavolali hrobníka a za jeho pomoci urnu uložili. V hrobce vedle Pály leží jeho manželka, když zemřel Rudolf, přesně už si nepamatuji, v kterém roce to bylo, ale můžu říci, že i tehdy se Slaný staralo, jak je možné, že se někdo ptal, kdy se ukládá Pála do hrobu. Na hřbitov přilítl správce a rozkřikoval se, jak si to dovolujeme, atd.“

• „Tenkrát ani jeho manželka nechtěla, aby bral úřad starosty. Měl vyšší tlak a za války řídit město a továrnu nebylo jednoduché, ale on svým patriotismem, všechno pro lidi a město... Jeho rozhodnutí mu ale po válce hodně ublížilo, protože věděl, kdo za války udával. Za války sice hodně lidí zachránil, protože udání zatajil, ale...“

• 1

v bytě pamětnice, Slaný, 22.05.2017

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Lepší Slaný

zdroj: archiv pamětníka

Jarmila Fricová, rozená Pálová, se narodila 26. září 1929 ve Slaném. Vyučila se dámskou krejčovou a vystudovala pedagogické minimum, aby mohla vyučovat učně. Zaměstnána byla v Oděvní tvorbě ve Slaném. Ve svých vzpomínkách se soustředí na vyprávění o životě a osudu svého strýce, majitele a zakladatele slánské továrny Palaba. Jan Jaroslav Pála se po smrti rodičů ujal výchovy svých sourozenců Otylie a otce pamětnice Oty.