Petr Vránek

• „Přišli tydleti a říkali: ,Helejte, teď si musíte dát závazek, jako brigáda socialistický práce, že uděláte nějakej zlepšovák. Elektrikáři, zámečníci, bagrák.' A já říkám: ,A o co jde?' – ,Vás se to vůbec netýká.' Ty vole, ten mě tak nasral, že jsem podal tři zlepšováky. A jak jsem podal ty zlepšováky, tak mi musely psát všecky ty bagry všude z celých Čech a snad i ze Slovenska, kde byly tyhle ,káčka‘, jestli jako jo, nebo ne."

• „Zírá do tý občanky a říká: ,Vránek, to vy jste ten dopisovatel. To jste si nemusel stěžovat všude. Teď vypadáme jako blbci.' A já říkám: ,Jak jako blbci?' – ,Svobodná Evropa o tom mluvila. Hlas Ameriky o tom mluvil. A vy si přijdete pro věci dva dny po tom. Já mám kancelář jenom pronajatou tady.' A já vytáh pas a říkám: ,Já jsem právě přijel ze Sovětskýho svazu.' Ty vole, ten zbled, jako když ho poliješ kbelíkem studený vody. Pak si to vytelefonoval asi, ale ten první šok... Až teďkonc víme, že za estébékáma bylo KGB."

• 1

Dobřichovice, 10.05.2016

Umění má sloužit, ne posluhovat, to amatérský tím spíš

Petr Vránek
zdroj: archiv P. Vránka / současné foto J. Zvoníček

Petr Vránek se narodil 5. srpna 1953. Dětství prožil v Teplicích. Odmítl vstoupit do Pionýra a během okupace v roce 1968 popsal zdi nápisy: „Lenine vstávej, Brežněv se zbláznil“, načež byl vyhozen školy. Vyučil se sklářem, ale velkou část života pracoval jako horník. Maloval a pořádal ilegální bytové výstavy. Mnohokrát byl vyslýchán příslušníky StB (Státní bezpečnost). Pravidelně se účastnil sezení spolku brakové literatury Hrobka kolem Olgy Havlové. Často navštěvoval i Hrádeček. Je tramp a horolezec.