Jiřina Kotalíková

• „No za tý války ani ten chleba nebyl dobrej. To bylo takový všelijaký. Protože jsme měli malý hospodářství, takže to obilí bylo. Sice se muselo odevzdávat, ale samozřejmě že si každý nechal něco navíc. Něco uspořil. Tak v noci jsme to museli dovézt do mlýna, potmě na kole, a mlynář nám to vyměnil hned za mouku a zase potmě jsme to dovezli domů.“

• „To byla obecná škola, kde se chodilo pět let, a pak byly tři roky měšťanský školy, to je jako dneska druhej stupeň. Ale tam u nás z těch malých vesniček, že to bylo daleko, tak tam to nebylo povinný, tam se nemuselo. Tam se mohlo chodit do tý čtvrtý třídy jako celý tři roky. A taky nechodil nikdo z holek. Od nás z tý vesnice chodili jenom ty chytřejší kluci. No a já jsem byla jako průkopnice.“

• „Ale bylo zatemnění, nesmělo se, jak se rozsvítilo, muselo být všechno zatemněný, takový jako černý rolety, černý papíry tuhý, nesměla ani škvíra bejt. Aby se ty cizí letadla nemohly orientovat podle světla. A venku se nesmělo chodit se světlem, pouliční světla nesvítily, a když jsi chtěla jít ven s baterkou, musela jsi mít modrý stínidlo na baterce.“

• 1

v Chomutově, 23.11.2016

Děti, proč jste nezůstaly doma, takový počasí!

Jiřina Kotalíková - dobové foto
zdroj: Archiv pamětníka

Jiřina Kotalíková, dívčím jménem Balíková, se narodila 6. dubna 1926. Vyrůstala spolu s mladším bratrem ve vesničce Chobot v jihozápadních Čechách. Tatínek se staral o malé hospodářství. Maminka byla vyučená švadlena. Do obecné školy chodila v Černívsku a do měšťanky v Blatné. Za války, po ukončení školní docházky, musela pracovat jako pomocná síla v hotelu a u veterináře. Po válce se vdala a přestěhovala se do Chomutova.