Štěpán Kohout

• „Já jsem se nikdy nedral moc dopředu, takže jsem se spokojil s teplým místečkem v oddělení tisku. Četli jsme noviny, připravovali jsme informační úryvky, výcucy. Pak jsme připravovali různé letáky a ty jsme vylepovali po městě. Kromě toho jsme psali protestní dopisy do redakcí. Tady byl okresní obdeník Stráž lidu, lidově řečeno Strach z lidu.“

• „Zúčastnil jsem se všeho. Vždycky přišel nějaký řečník, promluvil, my jsme mu zatleskali. Nemůžu ale říct, že by mi někdo uvízl v paměti nějak víc, že by nám promluvil z duše. Po generální stávce jsem si řekl, že se to už konečně zlomilo, důležitý krok bylo odvolání ústavního článku o vedoucí úloze KSČ, no, a definitivně to pro mě padlo, když zvolili Havla prezidentem.“

• „Až mi bylo někdy stydno, jak byli lidé ochotní a ne vždycky se ty dary dobře využily. Byly i krádeže a zpronevěry. Po revoluci vznikla Stavovská unie studentů a počítaly se i ztráty. Bylo toho hodně, to byly statisíce korun.“

• 1

Zemský archiv Olomouc, kancelář Štěpána Kohouta, 30.03.2017

Vyznání víry

Štěpán Kohout 1987
Štěpán Kohout 1987
zdroj: archiv Štěpána Kohouta

Štěpán Kohout se narodil 14. června 1969 v Jihlavě v rodině zemědělských inženýrů. V roce 1973 se rodina přestěhovala do Rožnova pod Radhoštěm. Zde absolvoval pamětník místní gymnázium. Na Univerzitě Palackého v Olomouci absolvoval dvouoborové studium historie a archivnictví, zakončené semestrálním pobytem na univerzitě v německém Gießenu (1993). V listopadu a prosinci 1989 se v Olomouci aktivně podílel na studentském stávkovém hnutí. Od roku 1994 působí jako archivář v olomoucké pobočce Zemského archivu Opava. Jeho publikační činnost se obírá zejména otázkami kolem svěřených archivních fondů: rukopisné knihovny olomoucké kapituly a pozůstalostí příslušníků Katolické moderny. Mezi jeho záliby patří zejména klasická hudba a historie.