Miloš Kříž

• „Přísahali jsme na skautskou knížku neboli Svojsíkovy zákony, Bibli a na československou vlajku. Poté, co nás přepadla sovětská a spojenecká vojska, šel Kim v roce 1968 zachraňovat rozhlas. Několik lidí tam tehdy zastřelili. Kim měl u sebe, stejně jako spousta jiných, československou vlajku. Namočil ji do krve jednoho ze zastřelených, aby sloužila jako připomínka toho, že položil život za svou vlast. Na tuto vlajku jsme poté my slibovali skautskou věrnost.“

• „Nosili jsme skautské košile, ze kterých jsme vše odpárali. Každý měl takový filc, na kterém byly patentky, kterými se připínal ke košili. Na filcu byly našité všechny skautské symboly: domovenka, číslo oddílu, slibová lilie, označení rádce nebo podrádce a služební léta – lipové lístky. Celé to bylo přicvaknuté na levé kapse košile a v případě nutnosti to bylo možné rychle strhnout. Šátek jsme měli také, ale to mohl mít kdekdo. I když byl hnědý, tak to by lidé asi také poznali, že jsme skauti.“

• „V roce 1969 jsme tábořili v Krušných horách u Českého Jiřetína, kde má Kim chatu. Nejbližší kostel byl asi dvacet kilometrů daleko, v Litvínově. Mše začínala asi v osm hodin, takže my jsme vstávali ve čtyři ráno a šli těch dvacet kilometrů pěšky. Většinou to bylo z kopce, protože jsme byli na hřebenech. Účastnili jsme se kázání a poté šli za odměnu na polívku. Nevěřící kluci s námi chodit nemuseli, mohli zůstat v táboře, ale když se dozvěděli, že po mši chodíme do restaurace, tak obětovali těch dvacet kilometrů, aby s námi mohli na polívku. Nazpátek jsme pěšky nechodili, to už jel autobus, který ráno nejezdil. Jinak bychom jím asi jeli. Byla to taková pouť.“

• 1

Skaut není politický, ale nemůže být apolitický

Miloš Kříž na táboře v roce 1984
zdroj: Pamět národa - Archiv

Miloš Kříž se narodil v roce 1956 v Pardubicích. Vyrůstal v katolické rodině, jeho otec se velmi silně vyhraňoval proti komunistickému režimu. Ve dvanácti letech vstoupil do katolického skautského oddílu č. 43, který tehdy vedl Petr „Kim“ Majšajdr. O rok později složil na posledním legálním skautském táboře slib. V roce 1970 byl skauting zakázán a celý 43. oddíl vstoupil do ilegality, ve které zůstal v podstatě až do sametové revoluce. Miloš Kříž se roku 1971 vyučil truhlářem a od roku 1975 společně s Jiřím Navrátilem vedli skautský oddíl. V roce 1985 se oddíl přejmenoval a na pět let se schoval pod hlavičku nově vzniklého Českého svazu ochránců přírody. Po revoluci založili společně s Petrem Majšajdrem a Jiřím Navrátilem vlastní skautské středisko, které dnes nese název Bratří Mašínů.