Bohdan Ševčuk

• „Měli rádi Čechy, protože Češi uměli hospodařit. Za mnou pak do Mlynova jezdili příbuzní z Čech, co předtím žili na Volyni. To byl svátek. Tancovali jsme po stolech. Dělal jsem řidiče autobusu a měl jsem spoustu známých, i policisty. Zavřeli bar a my jsme tancovali u baru. Pili jsme, jedli. Když jsem přijel na návštěvu sem, tak taky. Všechno, co měli kluci a manželka na sobě, tak pocházelo z Čech.“

• „Jak začaly kostely otvírat ve velké svátky, tak komunisté stáli a koukali, kdo z dětí tam půjde. Nahlásili to ve škole a škola vyhazovala. Kdo byl v Komsomolu nebo Pionýru, tak ho z něj vyhodili. A víte, jak to bylo, když někoho vyhodili z Komsomolu? To bylo strašný. Přitom fakticky o nic nešlo. (A vy jste byl věřící?) Jo. Ne moc věřící, ale v něco věřím stejně. Ale děti jsou pokřtěné. Kněze přivezlo potichu jiné auto k chatě. Nikdo nic nevěděl. Pokřtili syna, sedli jsme, povečeřeli a odjeli. Nic se nezapisovalo, že je křesťan, to se nedělalo.“

• „Čtyři dny nám nikdo nic neřekl. Čtyři dny nikdo nic nevěděl a ještě lidi poslali na prvomájovou manifestaci. Věděli to jen místní Židé a hned mizeli co nejdál po Sovětském svazu. Jak lidé věděli, že utíkají, tak jim došlo, že se něco děje, a druhý den nám řekli, že vybuchl Černobyl. Věděli jsme, co to je, a první, co bylo, tak jak přišel déšť, tak po něm zůstaly takové žluté pruhy. Něco ještě bylo ve vzduchu. No ale co, kam odejít? No tak žili lidi.“

• 1

Maršíkov, 04.01.2017

Nechť žije svobodná a volná Ukrajina

Bohdan Ševčuk
Bohdan Ševčuk
zdroj: archiv pamětníka

Bohdan Ševčuk se narodil 22. června 1950 v Terešově na Ukrajině v Sovětském svazu. Zatímco otec byl ukrajinského původu, matka patřila k volyňským Čechům. Celá její rodina v roce 1947 reemigrovala do Československa, ale ona musela zůstat v Sovětském svazu, protože měla ukrajinského manžela. Bohdan Ševčuk tak v Sovětském svazu prožil čtyřicet let. Pracoval jako řidič autobusu a se svou manželkou a dvěma dětmi bydleli ve městě Mlynov. Na život v Sovětském svazu vzpomíná s jistou nostalgií, což je výrazně ovlivněno sovětským výchovným systémem. Dodnes má například v paměti hrdost, když jemu a ostatním spolužákům poprvé uvázali na krk pionýrský šátek. Když se ale otázky stočily k lidským právům, na povrch vystoupil i jiný svět s potlačeným svobodným lidským duchem. V roce 1997 se Bohdan Ševčuk s matkou, manželkou a dětmi přestěhoval do Česka a usadili se v Maršíkově na Šumpersku, kde žil i v roce 2017.