Zuzana Tvrzská

• „Já si myslím, že Mirek na pana ředitele Neřáda, jak jsme mu říkali, působil jako červený hadr na býka, jakmile ho viděl. Mirek, protože byl inteligenčně i charakterově a vším vysoko nad ním, tak ne že by ho provokoval, ale byl jak ten červenej hadr.“

• „My jsme měli nějaké [nařízení] – nevím, jestli to bylo písemně – ale bylo prostě zakázané ty křížky nosit. A bylo tam nějaké: ‚Sundej to!‘ a ‚Nesundám.‘ To bylo několik konfliktů i s jinými lidmi, že jim to sebral, tedy že to museli sundat a dát do kapsy. Ale tenhleten Pavel Kučírek, ten byl věřící, chodil do kostela a křížek nosil ne z frajeřiny, protože tenkrát to z frajeřiny nosil každý druhý, ale on to měl jako opravdu, že tomu věřil. Ten František [Nerad] tedy se na něj na chodbě rozčílil, ať to sundá, a Pavel řekl, že to nesundá, že to má z přesvědčení, že si to nenechá vzít. Tak on mu to vzal a normálně mu to serval z krku, přetrhl mu ten řetízek.“

• 1

• 2

Základní škola T.G. Masaryka - Mladá Boleslav, 31.01.2017

()
    délka:

Na gymplu jsme byli skvělá banda

Zuzana Tvrzská, 2016
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Zuzana Tvrzská se narodila roku 1955 v Mladé Boleslavi. Pamatuje mohutnou přestavbu města v šedesátých letech. Během základní školy zažila příjezd okupačních vojsk v roce 1968. Na gymnáziu se setkala s přísným ředitelem Neradem, který ve škole vytvořil velice dusnou atmosféru. Nepřátelství mezi normalizací uštknutým ředitelem a studenty vyvrcholilo vyhazovem kamaráda pamětnice Miroslava Jirounka ze všech středních škol v republice.