Zdeňka Horáčková

• „Tam šlo o to, že žáci se chtěli prezentovat jako třída, která drží pohromadě, a chtěli jít v černém, ve smutku. Potřebovali nějak ukázat, že patří k tomu chlapci. Ředitel je nutil, aby šli ve svazáckém, což oni odmítali přijmout. Došlo tam k takovému incidentu, kdosi si vzal na krk křížek a ten mu byl ředitelem školy serván. Děti to braly hodně emotivně, jako neúctu vůči nim a hlavně vůči zemřelému spolužákovi. Bylo to hodně citově vypjaté a téměř všichni se této události posléze dotýkali.“

• „Chyběl tam možná nadhled ředitele. Abych se přiznala, já jsem byla vůči němu v takové opozici. Jednak proto, že ke mně byl tak nevstřícný, jednak jsem si říkala, že nezvládl situaci na své škole, svou povinnost. Dnes s odstupem doby si říkám, že on byl také v obrovském stresu. Nejen vůči studentům, ale i v rámci vztahů mezi profesory. Zabíjeli se mu jeho podřízení! Nehledě na to, že byla normalizace a šroub se takříkajíc utahoval, ředitel musel být v obrovských tlacích ze strany KSČ, odboru školství a kdo ví ještě odkud. Proto bych nechtěla být nespravedlivá.“

• „Celá situace tam byla nestandardní. Ne v době výběru, ale v době, kdy jsem dělala rozhovory. V krátkém čase, od Vánoc předchozího roku až do ledna roku následujícího, se udála spousta netypických záležitostí. Za nevyjasněných okolností zemřel spolužák, při jeho pohřbu došlo k velké kontroverzi mezi ředitelem školy a dětmi, na základě této kontroverze byl jeden spolužák ze studia vyloučen, poté jeden profesor spáchal sebevraždu, další se o ni pokusil, zemřela manželka třídního učitele, který se třídě v té době samozřejmě nemohl věnovat. Bylo to naprosto nestandardní, netypické a pro můj výzkum vlastně trochu kontraproduktivní.“

• 1

Vystudovala jsem kritiku současných buržoazních sociologických směrů

Mladá Zdeňka
Mladá Zdeňka
zdroj: Pamět národa - Archiv

Zdeňka Horáčková, rozená Forštová, se narodila v roce 1947. Pochází z vesnice Trnávka. Po dostudování gymnázia v Mladé Boleslavi se nedostala na vysokou školu, a šla proto na dva roky studovat osvětovou nástavbu. V té době ji již začala zajímat sociologie. Její studium zahájila v roce 1969, během školy se vdala a měla syna. V roce 1973 začala psát diplomovou práci na téma Proces socializace adolescentní mládeže - příspěvek k problematice hodnot, hodnotových orientací a aspirací dospívající mládeže. Vedoucím její práce měl být profesor Milan Nakonečný, bohužel však byl ze školy po roce 1968 vyhozen. Při obhajobě práce pamětnici paradoxně nejvíce pomáhala její oponentka, stavěla se proti výhradám přidělené vedoucí práce a vychvalovala její metodiku. Zdeňka Horáčková práci obhájila v roce 1974, v době, kdy byla sociologie již přejmenována na kritiku současných buržoazních sociologických směrů.