Oldřich Komenda

• „My tři jsme byli dáni do Schutzhaftu, do věznice v pracovním táboře. Byla tam jen šikmá deska a na té jsme spali. Pouštěli nás ven jen v noci a to nás s kocarama proháněli po dvoře. A byli to tací sopláci, že kdyby mu člověk lištil, tak ho zabije. Kluci, mládež, ale měli holt zbraně, SS uniformy, tak si troufali. I na staré lidi. Jednou, když jsme měli dostat bramboru ve šlupce, tak jsem vzal čepici a šel pro to. Dvě brambory mně vypadly a hned jsem měl rozbité oko gumovým obuškem.“

• „Byli jsme trampská osada a scházeli se u Ivana Prokeše, kde jsme si ve sklepě udělali klubovnu. Když přišla okupace, tak jsme si řekli, že musíme něco udělat. Usnesli jsme se, že každý bude na svém pracovišti něco sabotovat, což jsme také dělali. Jednou jsme měli oslavu narozenin Ivana Prokeše a v klubovně bylo plno jídla a pití a naráz jsme zjistili, že z obou stran domu zastavily auta. Bylo to gestapo, které tam potom vtrhlo. Když viděli, že jen oslavujeme, tak to jen prohledali. Pochopitelně nic nenašli, protože tak hloupí jsme nebyli, a potom odešli.“

• „Nejhorší v táboře bylo krematorium a transporty Židů. Když tam přišel transport Židů, tak všechny vysvlékli a prohledali jim i ústa. Kdo neměl zlaté zuby, šel na jednu stranu, a kdo je měl, šel na druhou. Ty, co měli zlaté zuby, hned popravili. Potom jeden transport vyslali do Buchenwaldu, ale ten tam nedorazil, protože ho napadly letadla a nikdo z nich se nezachránil.“

• 1

Olomouc, 23.06.2016

Nic u nich neplatilo, jen poprava

Oldřich Komenda
Oldřich Komenda
zdroj: archiv pamětníka

Oldřich Komenda se narodil 3. prosince 1924 v Břeclavi. Chodil do české školy a také do místního skautského oddílu. S dalšími jedenácti chlapci také založili trampskou osadu Koráb. Pravidelně se scházeli v klubovně a každé léto trávili na chatě v obci Dobrá Voda v Malých Karpatech na Slovensku. Po mnichovské dohodě zabralo Břeclav nacistické Německo a chlapci z trampské osady nechtěli nečinně sedět a zapojili se do odboje. Gestapo je ale vyhmátlo a Oldřich Komenda následně bezmála dva roky strávil v koncentračním táboře Flossenbürg. Vzpomíná na neustálý hlad, bití, popravy, sebevraždy, všude ležící těla mrtvých a nesnesitelný zápach ze spalovaných mrtvol. V dubnu 1945 musel nastoupit k pochodu smrti do koncentračního tábora Dachau, který přežila jen přibližně polovina vězňů. Po návratu domů se více než rok léčil s tuberkulózou v sanatoriu v Pasece. Po válce se stal členem komunistické strany a Lidových milicí. Nejprve pracoval ve skladu vodáren v Břeclavi, poté jako ředitel okresního domu pionýrů a mládeže a následně až do penze v útvaru obrany v keramických závodech v Poštorné. V roce 2016 žil se svou manželkou stále v Břeclavi.