Vít Chaloupka

• "Vekslování bylo oficiálně zakázané, ale chtěl bych zdůraznit, že proti dnešní době jsme byli odvar čehokoli kriminálního, byla to úplná procházka rajským sadem. My jsme valuty v Československu nechávali, akorát jsme je cizinci směnili – on byl spokojený, my jsme byli spokojení, republika byla spokojená. Proti dnešním zlodějům a rozkradačům jsme nedělali nic nekalého. Na naši činnost se jistě mohlo pohlížet tendenčně, ale veškeré valuty zůstaly v Československu. Dnes jsou peníze pryč, jsou rozkradené a daňoví poplatníci musí hříchy gaunerů a lumpů platit. Za mě nikdo nic platit nemusel, já jsem nikomu nic nekradl, akorát jsem za výhodnější cenu měnil valuty západním turistům. Tím si logicky vrstva veksláků přilepšovala, ale nikoho jsme neokrádali."

• "Jelikož jsem v hotelu Evropa začínal jako pingl s koštětem, musel jsem v livreji zametat před vchodem i tehdy, kdy bylo Václavské náměstí plné lidí. Zametat v livreji, to pro mě bylo něco hrozného. Kolemjdoucí se mi někdy smáli, ale já to přetrpěl, protože jsem měl kapsy narvané valutami; tak jsem si říkal: 'Jen se smějte, hlupáčci, před vámi je nejbohatší zametač v Praze.'"

• "Nosil jsem výhradně západní oblečení – vozili mi ho řidiči autobusů nebo zahraniční turisti, se kterými jsem se znal z hotelu Evropa. Jestli mi to přišlo vůči zbytku společnosti spravedlivé? Vy byste snad takhle uvažoval? Prostě jsem dělal svou práci a takové otázky jsem si nepřipouštěl. Měl jsem, k čemu jsem se dostal, a kdyby byl na mém místě někdo jiný, měl by to on, to je naprosto jasné. Tak to bylo a dnes je to stejné, daleko rozvětvenější, o tom ani nemá cenu se bavit. A spravedlnost? Měl jsem moc hezké oblečení a byl jsem rád, že mám něco výjimečného."

• 1

• 2

Před vámi je nejbohatší zametač v Praze

Vít Chaloupka (2016)
zdroj: Pamět národa - Archiv

Vít Chaloupka se narodil 12. 4. 1960 v Benešově. Po studiích na pražské uměleckoprůmyslové škole pracoval na různých brigádách. Od roku 1983 byl zaměstnán v hotelu Evropa, jako recepční ve své pracovní době směňoval cizincům valuty. Po sametové revoluci z hotelu odešel, začal podnikat a otevřel si vlastní fitness centrum. Od mládí se věnoval kulturistice, roku 1990 získal titul mistra republiky v kategorii do 165 cm. Později se stal členem výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR (1999-2001), tiskovým mluvčím Svazu kulturistiky a fitness (1999-2001) a státním trenérem české reprezentace fitness (1998-2001). Napsal řadu knih s tematikou zdravé výživy. V současné době působí jako dietolog a fitness konzultant; ve volném čase pracuje s dětmi a pořádá tábory s indiánskou tematikou.