Ivan Lamper

• „Osobní ponížení je věcí, které se člověk velice špatně zbavuje. Proto je komunismus tak problematický a my se pořád bavíme, jak popsat normalizaci, poněvadž ona žádné oběti neměla, to nejsou padesátá léta. Za normální optiky by měli být oběťmi ti, co stáli proti. Já ale na to klidně můžu říct: ‚Dovolte, já přece nejsem žádná oběť, ale šťastlivec, který tehdy prožil senzační život.‘ Naopak pro mě jsou oběťmi ti ponížení lidé. Jenže oni budou ihned namítat: ‚Ponížení, a čím tak asi?‘ Což je právě ten problém, že si musí dokazovat, že ponížení nebyli. Ale jak a čím si to dokážou ti, co třeba podepsali Antichartu anebo chodili udávat estébákům? Pokud se s tím nedokážou vypořádat, musí si ten svět nějak přizpůsobit, upravit.“

• „Z pohledu dnešního sedmnáctiletého člověka je to samozřejmě kravina, věnovat se a vydávat samizdat. Jenže tenkrát byla jiná doba, kdy třeba i přepsání nějakého textu, knížky, například v pouhých deseti kusech, což dneska představuje úplně směšné číslo, dávalo smysl, jestliže k takovým textům oficiálně nebyl přístup, byly zakázané.“

• „Samizdatový časopis Sport byl pokus o běžnou žurnalistiku. Neboli překročit rámec tehdy velmi úspěšného kulturně společenského časopisu Revolver Revue, jehož čísla vycházela jednou za tři měsíce a věnovala se spíše kulturním věcem než aktuálnímu dění. Proto se Sport snažil zachytit a pokrývat události, jež se koncem osmdesátých let konečně začaly dít, a to v časovém horizontu jednoho měsíce.“

• „Kde běžela ta linie mezi prací pro oficiální nakladatelství a média a odmítnutím takové činnosti? To je dost složité. Osobně jsem byl tehdy velice rád, že třeba překládal Jan Zábrana a oni ho vydávali. Takoví lidé tenkrát udělali důležité reálné věci. Takže šmahem to zamítnout dost dobře nejde.“

• 1

Hroznová ul., Praha , 09.05.2016

Pokus o normální žurnalistiku

Ivan Lamper, 2016
Ivan Lamper, 2016
zdroj: Eye Direct

Ivan Lamper se narodil v roce 1957 v Pardubicích. Vyrůstal ve Zlíně, oba rodiče byli členové KSČ, matka pracovala jako učitelka, otec, než ho z KSČ vyloučili, působil ve funkci obchodního ředitele v chemickém a gumárenském průmyslu. Po absolvování gymnázia v Uherském Hradišti pamětník studoval semestr na pražské VŠE. Ze školy záhy odešel a do roku 1989 v Praze pracoval v dělnických profesích. Nejprve jako topič u Obvodního podniku bytového hospodářství a poté jako pěší kontrolor plynovodu na trase Praha - Chotýšany - Sázava. V roce 1983 podepsal Chartu 77 a o dva roky později spoluzaložil samizdatový kulturní časopis Jednou nohou, později přejmenovaný na Revolver Revue. Podobně se podílel na vzniku samizdatového časopisu Sport v roce 1989 a po listopadu 1989 Informačního centra. V roce 1990 založil týdeník Respekt a do roku 1994 byl jeho šéfredaktorem. V Respektu dodnes pracuje jako editor.