Jaroslav Mahel

• „Mám vzpomínky z mládí velice trpké, protože na co si vzpomínám, tak v roce 1954 nám komunisté zapálili statek a já jsem byl tehdy ve školce a učitelka mě nesla ke strýčkovi do chalupy, abych to neviděl, a já jsem viděl kouř.“

• „Tatínek byl odsouzený pro trestný čin ohrožení jednotného zemědělského plánu a těch paragrafů je několik. Trest odnětí svobody, peněžitá pokuta 4100, ztráta všech občanských práv a svobod, propadnutí veškerého majetku a zakazuje se pobyt obviněnému navždy v okrese Žďár. Obviněný jest povinen nahradit všechny náklady soudního řízení a bez rozsudku vyslovuje soud u zúčastněné osoby Jindřišky Mahelové, to je maminka, zabrání její polovičky usedlosti. Odsouzen jest nepodmíněně.“

• 1

samota Na Lánech, Radešínská Svratka 21, 06.05.2016

Kdo se nenarodí ve dvoře, nemá tam co dělat!

Jaroslav Mahel v roce 1968
zdroj: Jaroslav Mahel

Jaroslav Mahel se narodil v březnu 1948 do rodiny sedláka na Svratecku. Jako reakci na neochotu jeho otce vstoupit do JZD komunisté údajně zapálili jejich rodinný statek a otce odsoudili za ohrožení jednotného zemědělského plánu na rok do vězení, k propadnutí majetku a doživotnímu zákazu pobytu v okrese Žďár. Rodina od té doby zažívala nejrůznější ústrky. Prodělané útrapy se také podepsaly na zdraví jeho otce, který zemřel v poměrně mladém věku v druhé polovině 60. let. Pamětník dodnes cítí křivdu, že ačkoliv ví, kdo byli žháři, nikdy se nedomohl spravedlnosti. Po roce 1989 Jaroslav Mahel a jeho bratři restituovali rodinný statek, na kterém opět zahájili zemědělskou výrobu. Od roku 2010 převzal řízení statku pamětníkův syn Jaroslav, takže rodinná tradice statku Na lánech zůstala zachována.