Miroslav Chudej

• „Protože jsem jezdil do Brna za chartisty, s tím, že jsme vydávali knihy. V době, kdy se to dělo, si velmi dobře pamatuji, jak jsem šel do práce na šachtu Petr Bezruč po páté hodině. Přijelo auto, jako v americkém filmu, šlápli na brzdy a stáhli mě do auta s tím, že mě odvezli na výslech, který trval asi deset hodin.“

• „Konec (komunismu, pozn. ed.) byl dlouho očekávaný. Já jsem jezdil do Prahy na demonstrace, byl jsem rád, že studenti vyšli do ulic, že nějakým způsobem probíhá generální stávka. A že to funguje nejen v Praze a Brně, ale i v menších městech, v Ostravě, v Plzni...“

• „Šedesátý osmý. To byly tanky v ulicích. To si pamatuji, protože jsme bydleli naproti Domu energetiky, což byl významově důležitý dům. Přímo před naším vchodem stál tank. Rodiče plakali, já jsem byl nadšený. Ještě dlouho potom jsem byl přesvědčený, že jsem zažil druhou světovou válku.“

• 1

Hlučín, 17.04.2016

Chtěl jsem zkusit, co dělá Ostravu Ostravou. A to byly doly.

Miroslav Chudej

Miroslav Chudej se narodil 29. března 1962 v Turzovce na Slovensku do katolické rodiny. Jeho otec byl tesař a matka učitelka. Když byly Miroslavovi dva roky, přestěhovala se rodina do Ostravy, aby otec mohl začít pracovat u VOKD. Miroslav nastoupil na základní školu v roce 1968, zrovna když probíhala okupace. Po základní škole se vyučil elektrikářem, poté vystřídal řadu zaměstnání, mimo jiné pracoval i u Českých drah, ale jelikož odmítl vstoupit do Revolučního odborového hnutí, byl vyhozen. Po této události začal pracovat v Dole Petr Bezruč, kde pracoval do své svatby v roce 1987. Miroslav Chudej byl součástí ostravské alternativní kultury, aktivně se účastnil demonstrací v Brně a v Praze, vydával časopis Pasivita a byl členem kapel Vzhůru do dolů a Špinavý nádobí. Po sametové revoluci se stal členem politického hnutí Občanské fórum a založil si vlastní živnost. Až do roku 2015 pracoval jako elektrikář.