Vlastislava Vrbová

• „Skupina Jermak byla prakticky určitě z poloviny Rusáci. To byli Rusáci, mladí kluci, kteří utekli ze zajetí a dostali se sem do Československa. Já nevím, jak se tomu říkalo, protože Slovensko už u nás také nebylo. (Tazatel: Protektorát.) Slováci byli za války samostatní, pak se teprve připojili a teď jsou teda zase samostatní. Počkejte, co jsem říkala… (Tazatel: Jak jste jim pomáhala. Jak jste jim pomáhala.) (Sestra: Že jsi jim nosila jídlo, to byla hlavní tvoje činnost.) Jo. Takže tam byli většinou Rusáci.“

• „Ona dělala v Německu, pracovala tam jako každý. Seznámila se s nějakým českým klukem. Já ho neznám, já jsem nevěděla. To byl kamarád Jarky, strejdy Jarky. Říkali jsme mu Jarku a jinak to byl teda Jarda. Dělal v Brně jako pekař a jeho kamarád taky. Potom byl teda odvelený do Německa, tam se zabouchnul do téhleté Rusky a ona přišla do jiného stavu. Když měla rodit, tak tu holku přivezl do Brna a prostě ji tam schovával po rodinách. Kde to šlo. Když už to potom nešlo, protože byla všude prostě, všude zřejmě už chodili, tak jí odvezl do Daňkovic. K nám. Ona sice u nás nespala, ona spala u tety. Zase to byla celá naše rodina.“

• „Vlastně oni byli dva (strýcové – pozn. ed.), Gustav a Láďa. Měli najednou jít do Německa na práci. Gustav tam šel a Láďa tam nešel a prostě se ztratil. Ze začátku byl, u koho se dalo, všelijak přespával a pak už to velice nebezpečné (tak odešel k partyzánům – pozn. ed.). Já nevím, kolik kluků to bylo tehdy, v těchto letech, já nevím, jemu bylo asi jednadvacet, dvaadvacet roků. Možná, že ještě ani ne. On byl o tři, o čtyři roky starší jak já. Za mě. Tak samozřejmě se už báli být doma.“

• 1

Přezletice, 26.04.2016

Najednou jsem byla s partyzány

Vlastislava Vrbová, 26.4.2016
zdroj: autor Luděk Jirka

Vlastislava Vrbová, za svobodna Švecová, se narodila 4. srpna 1926 v obci Daňkovice u Nového Města na Moravě v tehdejším Československu. Od 1. července 1943 do 5. května 1945 spolupracovala spolu s celou rodinou s partyzánskou skupinou Jermak. Vařila jim jídlo a donášela ho do lesů, prala partyzánům oblečení a poskytovala další formy pomoci. Po válce absolvovala roční školu v Praze a poté pracovala jako mzdová účetní. Žila v obci Přezletice u Prahy. Vlastislava Vrbová zemřela v létě 2018.