Vojtěch Máša

Kdo má moc, má i právo

Vojtěch Máša jako mladý stárek na hodech
zdroj: Miluše Mášová

Vojtěch Máša se narodil 4. června 1947 v Újezdu u Brna do katolické rodiny. Z celkem šesti sourozenců dva zemřeli již v útlém věku. Navíc mu v roce 1956 zemřel otec, již předtím zápasící s roztroušenou sklerózou. Pamětník musel odmala pomáhat rodině s obživou a někdy dlouho do noci pracovat na poli a vykopávat řádky. Po otcově úmrtí navíc rodině začali ztěžovat život komunisté, kterým vždy vadila pevná katolická víra matky a její rodiny. Byla jí odepřena možnost najít si práci, o kterou následně musela prosit v okolí, až se nad ní smilovala správkyně cihelny. Tato práce byla ovšem vyčerpávající a její děti ji musely někdy vézt domů na vozíku či na sáňkách. Katolická víra byla hlavním důvodem, proč měli o rodinu komunističtí činitelé „zájem“. Vojtěch Máša musel snášet ponižování na základě svého náboženského přesvědčení i ve škole a rovněž mu nebylo až do osmdesátých let dovoleno vystudovat střední průmyslovou školu, jelikož byl považován za „člena klerikálně nevhodné rodiny“. V podstatě všichni jeho strýcové museli kvůli své víře snášet velká příkoří. Jeden z nich, Vladimír Haluza, byl vyhozen ze studia medicíny. Další, Vojtěch Haluza, měl dokázat svou loajalitu k režimu šlápnutím na kříž, odmítl a bylo mu zakázáno se nadále pohybovat ve školství, přičemž se chystal vyučovat na vysoké škole. Při výkonu jednoho ze svých dalších povolání v roce 1975 tragicky zahynul při výbuchu teplárny v Brně. Strýci Rudolfu Haluzovi se vynucená změna zaměstnání rovněž stala osudnou. Jakožto farář vykonával v Žacléři v česko-polském pohraničí mše v českém a německém jazyce, byl nařčen ze spolčování s Němci a musel jít pracovat s jeřábem, kde se mu vlivem špatných pracovních podmínek zhoršilo zdraví a následně zemřel. Nejznámější člen rodiny, Jan Haluza, trenér Emila Zátopka, musel snášet i fyzické týrání, ale mučení vydržel a nakonec se dožil věku 97 let. Vojtěch Máša si navzdory těžkým časům udržel svou víru. Po roce 1989 pracoval jako řidič autobusu, dále byl zaměstnán v centru pro zdravotně postižené a poskytoval sociálně-právní poradenství. Zemřel 9. října 2016.