Helena Šilhanová

• „No samozřejmě, bylo to hrozně nebezpečný, nesmělo se to. Češi byli tenkrát dost na ně vysazený, šestiletá válka, některý lidi zkusili... Mně jí bylo líto, toho miminka mi bylo líto, chtěla jsem jí vyhovět. Tak jsem skutečně ten obraz našla, ty peníze, marky, tam byly. Teď jsem si říkala: ,Půjdu ji navštívit, uvidím, jak to dopadne.‘ Vzala jsem ty peníze a šla jsem zase do toho tábora. A voni: ,Co tady zase děláš?‘ A já: ,Jdu zase na návštěvu.‘ ‚A víš, že se sem nesmí?‘ ‚No, já vím, já se jdu podívat na miminko.‘ Sešla jsem se s tou paní a ty peníze jsem jí přinesla. Přišla samozřejmě s miminkem, marky se daly do povijánku pod miminko. Tak měla do začátku, do toho Německa, aspoň nějakou korunu. To byl takový můj dívčí zážitek, že nebyli všichni Němci zlí.“

• „Nejhorší bylo, když jsme zažili první bombardování. My jsme nevěděli, že budou bombardovat. Lítaly malinký letadýlka, my jsme se na ně dívali a najednou začaly lítat bomby. Museli jsme chodit do sklepa, baráky se zbouraly a lidi ve sklepě zůstali, nezabilo je to. To bylo už ke konci války. Já jsem byla už tak vynervovaná, že jsem spala oblečená a v botech, protože jsem nebyla schopná si je zašněrovat. Utíkali jsme do sklepa a tam jsme seděli, až to přešlo.“

• „Po pětačtyřicátém roce, když skončila válka, byl můj tatínek poštovní zaměstnanec. A protože se odsunovali Němci z pohraničí, tak tam potřebovali lidi. Mého tatínka odveleli k České Lípě na poštu, kde byla poštmistrová Němka. Měla bejt odsunutá, tak my jsme se tam s tatínkem přistěhovali. Dcera paní poštmistrové čekala děťátko. Byli to Němci, mluvili jenom německy, mně jich bylo hrozně líto. Já jsem byla stará jako vy, to mně bylo čtrnáct let. Oni se museli seřadit a jít do těch sběrných táborů. Ona mezitím porodila děťátko. Já jsem se s ní spřátelila, mně bylo čtrnáct let, jí jednadvacet. Odsunuli je do Český Lípy, do sběrnýho tábora, a já jsem ji tam šla navštívit. Ti, co je hlídali, mi říkali: ,Co tady děláš? Vždyť jsi Češka, tady nemáš co dělat.‘ Já jsem říkala: ,Já ji jdu navštívit, má miminko.‘ Tak jsem ji šla navštívit a ona mi říkala, že na poště, kde bydleli, visí obraz a za ním že má schovaný peníze. Tak jestli bych mohla ten obraz rozebrat a ty peníze jí přinést.“

• 1

Karlovy Vary, 21.03.2016

Za každých okolností zůstat člověkem

Helena Šilhanová 50. léta
zdroj: archiv pamětnice

Helena Šilhanová, rozená Mottlová, se narodila 22. srpna 1931 v Praze. Zde prožila celou válku a účastnila se bojů na barikádách. Po válce se s rodiči přestěhovali do pohraničí, kde pomohla německé kamarádce zařazené do poválečného odsunu. Pronesla jí do sběrného tábora peníze, které měla ukryté doma za obrazem. Po otcově smrti se s matkou a sourozenci přestěhovala do Karlových Varů, kde žije dodnes.