Milica Schejbalová

• „Devátého května pro nás přišli mladí kluci, Revoluční garda, s pistolí, s kvérem a všechny nás s rukama nad hlavou odvedli o dva bloky dál, na prostějovský soud, kde byla i věznice, a tam nás dali každého do jiné cely. Všechny cely byly přeplněné, většinou ženami, starci a dětmi, protože muži buď padli, nebo byli v zajetí. Moje maminka měla o mě strach, a tak dala dozorci zlatý přívěšek, co měla na krku, abych mohla k ní do cely. V té cele, původně pro tři lidi, nás bylo sedmdesát. Spalo se i pod postelemi, všude na zemi, zkroucené jedna vedle druhé. K jídlu jsme dostali jenom nějakou polévku, zacházeli s námi jako se zvířaty. No, byla to odplata, pomsta. Ovšem, měli se mstít na těch, kdo to spáchali, a ne na ženách a dětech. Po celách chodili ruští vojáci a vybírali si mladá děvčata, znásilňovali je a v hrozném stavu je pak vraceli zpátky, zmlácené, poničené, zoufalé až k sebevraždě. Maminka mě držela pod tou postelí, až u zdi, zakrývala mě svým tělem, aby mě ochránila před znásilněním. Pak přišel šok, maminka byla na odklizovací práci na letišti a tam přišla o život, ale nikdo nevěděl jak, nebyli žádní svědci. Já jsem jí schovávala jídlo a pořád jsem se ptala, kdy maminka přijde, a jedna žena, která s ní pracovala, mi řekla, že už se nemám ptát. Přišel pro mě dozorce, abych šla do kanceláře, a tam mi hodil přes ruku maminčin kabát. Náhodou tam byl jeden partyzán a ten jim nadával: ‚To se nemělo stát, přece jsme řekli, že nebudeme jako oni! Co jste to vyvedli?‘ A dozorce mu odpověděl: ‚No bóže, o jednu Němku míň!‘ Mezi dozorci byl jeden, o němž jsem s jistotou věděla, že spolupracoval za okupace s Němci... Tak takové charaktery tam také mezi námi byly...“

• 1

Záveská 6, Praha 10, 04.03.2016

Maminka mě chránila vlastním tělem

Milica Schejbalová dnes
zdroj: Ivana Čepková

Milica Schejbalová, rozená Kadlčíková, se narodila 18. července 1930 v Praze jako první ze dvou sourozenců. Rodiče byli německé národnosti, otec, po rodičích česko-německého původu, pracoval jako architekt. V roce 1933 se rodina přestěhovala do Prostějova, odkud oba rodiče pocházeli a kde prarodiče vlastnili velký dům. V roce 1939 pamětnici a jejího bratra úřady donutily k přestupu na nově zřízenou německou školu. Její otec coby německý voják padl roku 1943 v boji. V rámci poválečné odplaty revoluční gardisté rodinu pamětnice zatkli a internovali. Matka byla za neznámých okolností zabita a děti skončily v českých rodinách na převýchovu. Český lékař a přítel rodiny Kadlčíkových MUDr. Řehulka pamětnici pomáhal překonávat těžká onemocnění a zařídil jí účast v pokračovací škole v učebním oboru švadlena. V roce 1948 se osamostatnila a přihlásila se na oděvní průmyslovku, kterou úspěšně dokončila. Na UMPRUM z kádrových důvodů nebyla přijata. Vdala se a postupně měla tři děti, dva syny a dceru. S příbuznými odsunutými do Německa se začala setkávat až v roce 1966. V roce 1969 emigroval její bratr a v důsledku toho přišla o práci ve školství a až do roku 1989 vykonávala jen podřadnější práce jako prodavačka, úřednice v podatelně a podobně.