Ing. Iva Zajíčková-Stafová

• „Viděla jsem, že není cesta zpátky, ale nutili maminku, aby mě přemlouvali, abych se vrátila zpátky. Maminka to nedělala, jenom se mě ptala, jestli se nechci vrátit zpátky. Ale já jsem se vrátit nechtěla, protože sem tam se někdo vrátil a vystupoval v televizi s tím, jak byl pomýlený a jak by to už nikdy neudělal. Já jsem říkala, že to bych raději skočila do Dunaje, než abych se vrátila.“

• „Nechci ani spekulovat, kteří to byli, kteří se upsali tajné policii, protože na ně byl vyvíjen nátlak, já jsem jednou taky byla zavolaná na Leninku na policii a člověk z toho byl vystrašený, protože já jsem nejezdila moc do zahraničí a teď narážím na to proč, protože mně to nebylo dovoleno.“

• „A já jsem měla ty samé problémy, měla jsem pozvání a měla jsem všechno hrazené a svaz by to nic nestálo, svaz měl třeba dvacet zájezdů na Západ a k tomu dvacet pět na Východ a samozřejmě to dostali muži a na mě zbylo něco, anebo když jsem jela s muži, tak to byl jeden výjezd, to nebyly dva, když se třeba jelo na mistrovství světa, tak se to bralo jako jeden výjezd.“

• 1

Ždánice, 04.02.2016

• 2

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

V Rakousku jsem musela s cyklistikou skončit, ale návrat do Československa nepřipadal v úvahu

Iva Zajíčková
Iva Zajíčková
zdroj: archiv pamětníka

Iva Zajíčková-Stafová se narodila 9. března 1948 v Brně. Je bývalou československou reprezentantkou v dráhové cyklistice. Patří k devítinásobným mistryním světa v jízdě na historických kolech, je držitelkou dvou stříbrných a čtyř bronzových medailí z MS v rychlostní cyklistice - jízdě na dráze ve sprintu. V padesátých letech zažila ve Ždánicích kolektivizaci dědečkova hospodářství. Celá rodina měla problémy s komunistickým režimem, protože otec na počátku 50. let vystoupil z KSČ. Za trest ho poslali pracovat do uranových dolů do Dolní Rožínky. Tato skutečnost se také objevila v posudku sestry Jitky, která kvůli tomu nebyla přijata na vysokou školu. Iva Zajíčková-Stafová vystudovala vysokou školu elektrotechnickou. S cyklistikou začala v brněnském oddílu TJ Favorit, a jelikož se její sportovní dráha slibně rozjížděla, věřila, bude jezdit i na velké soutěže na Západ. Časté zákazy ji však v roce 1980 přiměly k emigraci do Rakouska, kde měla příslib rakouského občanství i reprezentace. Se sportovní kariérou zde však musela záhy skončit, protože kvůli zásahu Československého cyklistického svazu nedostala licenci k účasti na mezinárodních soutěžích. V roce 1982 do Rakouska emigrovala také její sestra Jitka. Iva Zajíčková-Stafová se do republiky vrátila po revoluci, natrvalo se vrátila v roce 2006 do Ždánic, kde ji zvolili starostkou.