Josef Vít

• „Ta máma, s tou mámou jsem byl víc srostlej, tam už se mě to víc týkalo. A nejvíc se mě týkal odchod z domova, vytrhnutí. To to jsem brečel to si pamatuju do dnes. Tři dny jsem večer brečel v tom dětském domově v té postýlce tam, s mrňatama. Brácha ten nevěděl vůbec, ten se mě držel furt, jako příštipek, ten nevěděl vůbec nic, co se děje.“

• „Tátu vyšetřovali, nic asi nevyšetřili tak ho pustili domů. No a druhej den, to bylo po Štěpánu nějak. To si pamatuju dodnes, tak seděl doma u stromečku. Teplo bylo, my jsme se ještě radovali z dárků. To nás houpal takhle na kolenách a chudák nevěděl, že to je naposledy, co nás vidí . Přijeli policajti: ´Ustrojte se´. No, tak se ustrojil. Odvezli ho a už se neukázal doma od té doby. A už jsme s ním nikdo nemohli mluvit, protože už ho vyšetřovali v Náchodě. A to přijeli hradecký. StB si to vzalo, protože to o tom všecko vědělo, o co jde a už to nemělo SNB, ale estébáci a ti už si s ním dělali co chtěli. Tam ho třískali a všechno. Prostě, přinutili ho k výpovědi, co jak potřebovali.“

• „A teď ti komunisti byli našlapaní: ‚Podívejte, to jsou ti nepřátelé, co nám przní ten socialismus, kde jsme mohli bejt, to jsou oni!‘ A ty báby, jak vyváděly, hysterky, plily po nich, házely po nich věci, když je táhli do autobusu, co vyváděli lidi! Oni by je utloukli, museli je chránit před nima...“

• „Přijeli do školy z Prahy z prokuratury, (aby sdělili) jaká je osoba mezi vámi, která teda měla protisocialisticky působící rodiče, abyste o tom věděli, aby se to anulovalo... Já tam byl mezi nima, mezi dětmi, já nevěděl vůbec, co se to povídá za pohádky, ty bláboly! A to trvalo přes dvě hodiny! No tak děti byly rády, že jsme se nemusely učit v sobotu dopoledne... No já tam na to koukal, protože já to nemohl pochopit, co se to děje, vždyť my jsme nic nevěděli, nic jsme nedostali, ani žádnej papír, co se vyšetřilo nebo tak, prostě nic!“

• 1

Lhotky, 10.11.2015

• 2

Hradec Králové, 09.10.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Nikdo žádnou pravdu nepřijme, dokud ji sám neprožije

Josef Vít
Josef Vít
zdroj: Iva Chvojková Růžičková

Josef Vít se narodil 18. dubna 1942 v obci Lhotky v okrese Náchod do rodiny zemědělců. Jeho otec Josef Vít starší byl v roce 1952 popraven ve zinscenovaném procesu s nastrčeným tajným agentem ze Západu. Ve dvou monstrprocesech s ostatními občany Litoboře bylo odsouzeno celkem osmnáct lidí. Čtyři dostali trest smrti a tři byli skutečně popraveni. Výše trestů odnětí svobody se pohybovala v rozmezí od čtyř do dvaceti let, jeden obviněný dostal doživotí. Zastrašená obec se pak snadněji nechala zkolektivizovat - do JZD vstoupili všichni. Josef Vít mladší v 60. letech a také po revoluci v 90. letech usiloval o plnou rehabilitaci svého otce a o očištění jeho jména. Pracoval jako zootechnik.