Pavel Čermák

• „V té době byla tvrdá bojová pohotovost a pro mě to bylo, jako když vás hodí do studené vody. Jste naprosto vytržen z civilního života a v podstatě vůbec nevíte, jak to tam chodí. Kvůli původu mých podřízených vojáků tam vládl zákon kriminálu, a když vám slíbili, že vás v noci zlikvidují, tak jste jim mohl věřit. A ještě k tomu to Polsko. Spali jsme oblečení, obutí a před každou postelí plná polní. Tanky vytažený, plný palební průměr, ať už kanonového, nebo kulometného střeliva. Trávil jsem čas v totální nejistotě a nevědomí. I důstojníci nic nevěděli nebo nám nechtěli říct. Myslím si, že byli stejně vystrašení jako my, protože se naprosto nic nevědělo. Rádio bylo zakázaný, televize, jindy povinná, také. Takže jsme byli v určitém vakuu. Akorát jsme věděli, že potáhneme na Polsko.“

• „Měl jsem samozřejmě strach a nemohl jsem spát. Stejně tak moji podřízení. Vždycky jsem si vymyslel nějaké město. Dejme tomu Poznaň. V mých očích to bylo takové křivolaké, starobylé městečko. Jedeme tam tanky a já jako velitel sedím na věži. Najednou zpoza rohu vyběhne třináctiletý kluk a bude mít v ruce Molotovův koktejl a bude ho chtít hodit na náš tank. Několik nocí jsem řešil, co udělám. Podotýkám, že hypoteticky šlo o normálního třináctiletého kluka, který neudělal nic špatného. Jenom bránil svou zem proti okupantům a vetřelcům, což je svým způsobem povinnost každého chlapa. A co udělám já? Přemýšlel jsem z mnoha stran. Dospěl jsem k názoru, že ho zastřelím, a to z jednoho prostého důvodu. Pod sebou mám tři vojáky, kteří mně věří, a za sebou moje další tanky, jejichž posádky na mě také spoléhají.“

• 1

Hradec Králové, 12.01.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Polský rok 1980 a československá reakce na něj

Mysleli si, že zaútočí na Polsko

Pavel Čermák v roce 1980
zdroj: archiv pamětníka

Pavel Čermák se narodil 9. dubna 1957 v Hradci Králové. Po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy nastoupil 1. prosince 1980 základní vojenskou službu u 21. tankového pluku v Žatci. Hned po nástupu se stal velitelem 1. čety a zástupcem velitele 3. roty. Pět dní poté se v československé lidové armádě rozjelo cvičení Krkonoše, které mělo demonstrovat připravenost vojsk Varšavské smlouvy zasáhnout v Polsku proti antisocialistickým silám. Představovali je hlavně členové sílícího nezávislého odborového hnutí Solidarita. Mezi vojáky se šuškalo o útoku na Polsko, a ačkoli nakonec hlavní část 21. tankového pluku do operace Krkonoše nezařadili, vojáci zůstali v několikadenní pohotovosti. Pavel Čermák vzpomíná, že se obával ozbrojeného odporu Poláků, několik dní pořádně nespal a vracely se mu myšlenky, jak střílí do nevinných civilistů. Po vojně vystřídal několik právnických povolání a po pádu komunismu i krátce podnikal. Dnes žije v Hradci Králové.