Karel Suchý

• „To jsme museli jít pěšky, protože tenkrát nic nejelo. Všecko bylo rozbité, silnice byly rozbité. Nic nejelo, voda netekla, plyn nešel, hrozné – no těsně po válce. Tak jsem se tam za deset dní dostal. Tam žila moje babička a moje teta, která jináč žila v Berlíně. Jelikož Berlín bombardovali Američané, tak šla bydlet do Freibergu. Tak jsem tam přišel, měli ze mě radost. A kde prej mám mámu? Povídám: ‚Mámu jsem ztratil, nevím, kde je.‘“

• „Oni věděli, že jsem chodil do český školy, ty Němci, ty děti, teda. A byly tam děti gestapáků. Ty na mě čekaly každej den po vyučování před školou a tejraly mě. Na záda mi napsaly ‚česká svině‘, to mi nalepily na záda, nějak mě mlátily a tak dále. Tak víte, jak mi asi bylo. Říkaly: ‚Když něco řekneš doma mámě, tak tě zastřelíme‘, a ukázaly mi pistol.“

• „Gestapo tam bylo. Dali mě do cely, tam mě zmlátili. Druhý den otevřeli celu a byl tam nějaký gestapák, který znal mou mámu, i mě znal. Tak mě osvobodili od toho bití, dali mě někam jinam, omlouvali se, tohleto támhleto, a dostal jsem pořádně najíst.“

• 1

()
    délka:

Třikrát jsem utíkal z Německa

Karel Suchý
Karel Suchý
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Karel Suchý se narodil 23. června 1931 v německém Freibergu. Dětství strávil po dětských domovech v Drážďanech. Matka se o něj jako o nemanželské dítě nestarala. Ve svých devíti letech se přestěhoval do Prahy, kam matka odešla za svým novým manželem. V Praze chodil do české základní školy, po smrti otčíma však byla matka nucena vzdát se českého občanství a syna umístili do domova Hitlerjugend. Na konci války byl tehdy čtrnáctiletý Karel zajat gestapem. Po osvobození Československa byl celkem třikrát odsunut do Německa, odkud se pokaždé vrátil. Nakonec se mu podařilo získat repatriační povolení a v Čechách zůstal.