Běh pro Paměť národa

Eva Macourková, rozená Sachselová (1931) - Životopis

V Osvětimi bylo pořád bláto, moje vzpomínky jsou vždycky nějak zablácené

Eva Macourková, rozená Sachselová, se narodila 27. ledna 1931 v Plzni Alfredovi a Růženě Sachselovým, kteří už tehdy měli pětiletou dceru Hanu. 1. září 1939 zatklo otce gestapo. V roce 1942 zemřel v Osvětimi. V lednu 1942 byla rodina transportována do Terezína, kde setrvala až do prosince 1943. Následovala deportace do Osvětimi. Po půl roce prošla selekcí, pamětnice s matkou a sestrou se přesunuly do Christianstadtu. S končící válkou je čekal dlouhý a vyčerpávající pochod smrti do Bergen-Belsenu. Po osvobození britskou armádou maminka zemřela. Sestry se léčily ze skvrnitého tyfu. Hana se po válce provdala do Ústí nad Labem a pamětnice se pustila do studií anglistiky na filozofické fakultě v Praze. V roce 1955 se provdala za Jaroslava Macourka a následující rok se jim narodila dcera Eva. Manželství skončilo rozvodem. Pamětnice tlumočila a překládala při ministerstvu zahraničí, rok pobývala v Berlíně a Vídni. Později pracovala jako překladatelka pro OIRT - Mezinárodní organizaci pro rozhlas a televizi. Přeložila několik knih. Žije v Praze, má dceru, vnučku a pravnučku.