Jiří Hryzlík

• „Já toho opravdu litoval. Kdybych byl chytřejší, někam bych to dotáhl. Je rozdíl být komunista a být u komunistů. Já bych dneska rád věděl, kolik lidí tenkrát bylo u komunistů a kteří byli komunisti. Myslím, že těch u komunistů byla drtivá většina. To byla záchrana. Kdo se chtěl někam dostat, musel mít tu červenou legitimaci. A jestli jim věřil nebo nevěřil, na to se ho nikdo neptal. Absolvoval pár schůzí, něco okecal, něco si přečetl a najednou z něj byl náměstek.“

• „Začátek byl hrozný. Protože to začalo, zřejmě to byla původní obrovna, tomu se říká obrovna, tam se obrábělo v bývalých závodech, než postavili nové dílny. Hrozná, špinavá, smradlavá místnost, byly tam nacpané stroje, já tenkrát ani netušil, jak se jmenujou. Tam mě přivedli. Instruoval mě nějaký chlápek, pamatuju, že obr komunista, a jmenoval se Gottwald. Takový prevít, špinavý chlap, dělas. Ten mě přivedl k nějakému stroji, tam byl odlitek, válec bez víka a bez dna. Já se pak dozvěděl, že to jsou karusely, ty soustruhy s vodorovnou deskou. To tam nějak upnul, pustil a řekl, co mám dělat. Řekl: ‚Až to dojede, tak to zastavte.‘ Já vůbec netušil, co to je. Takhle já jsem začínal.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Místa paměti

Kdybych byl u komunistů, měl bych se v životě lépe

Hryzlík Jiří, 2015
Hryzlík Jiří, 2015
zdroj: Eye Direct

Jiří Hryzlík se narodil v roce 1927 v Zábřehu na Moravě do dobře situované rodiny, jeho otec byl ředitelem podniku Středomoravské elektrárny. Studia na obchodní akademii v Přerově přerušila válka, byl totálně nasazen jako dělník do válečné výroby v podniku Optika. Byl svědkem osvobozování Přerova i vyhánění německého obyvatelstva. V roce 1948 odmítl nabídku na vstup do KSČ, což pro něj znamenalo, že ačkoli byl absolventem akademie, neměl naději získat lepší než dělnickou práci. Pracoval jako dělník v továrně Waltrovka, pak vystřídal řadu dalších dělnických zaměstnání. V 70. letech se mu podařilo získat pozici podnikového kontrolora. Celý život měl v kádrových posudcích napsáno, že je politicky nespolehlivý, přestože se o politiku vlastně nezajímal.