Běh pro Paměť národa

Madeleine Landoltová (1945) - Životopis

Plout proti proudu

Madeleine Landoltová se narodila 1. října 1945 ve švýcarském Schaffhausenu jako nejstarší ze čtyř sourozenců. Otec pracoval jako mechanik, matka jako výtvarnice. Dětství strávila v kantonu Zug ve středním Švýcarsku. Otec byl přesvědčením náboženský socialista, angažoval se v odborovém hnutí a zajímal se o politiku, v podobném duchu vychovával i své děti. Pamětnice vystudovala architekturu. Již během studií vstoupila do Komunistické strany Švýcarska, odkud však po dvou letech odešla. Zajímala se o život ve východní Evropě a v roce 1969 díky známé, posrpnové emigrantce z Československa, navštívila Prahu a rozhodla se zůstat. Během několika návštěv v letech 1969-1971 se seznámila se svým budoucím manželem Jiřím Škvorem, za něhož se v lednu 1971 provdala. Dva roky pak pracovala jako brigádnice u benzinové pumpy. V roce 1973 se rozhodla s manželem k odjezdu do Švýcarska. Manželství se však po deseti letech rozpadlo. V letech 1985-1986 pobývala několik měsíců jako dobrovolnice v Nikaragui a Salvadoru. Madeleine Landoltová byla aktivní členkou strany Grüne Alternative a v letech 1986-1991 zástupkyní GA v parlamentu švýcarského kantonu Zug. V letech 1996-2005 pracovala ve Veřejném dokumentačním centru Doku-zug.ch. Od roku 2005 žije v Praze a pracuje jako dobrovolnice v několika neziskových organizacích (InBáze Berkat, Romodrom, R-mosty, Člověk v tísni).