Hana Jírová

• „Ona snad byla zatčená tentýž den. Mám dojem. Když se to stalo, tak tam maminka běžela. Já si to již moc nepamatuji. My jsme zůstali doma. Maminka tam běžela, aby se dozvěděla, co se stalo. Oni ji snad hned zatkli. Ještě také snad stačila poslat telegram babičce, aby pro nás přijela. Oni již ale byli hlídaní gestapem na té Nové Dubči, takže nemohli přijet. A nevím, kdo věděl, že my máme v nedalekém Drachkově příbuzný. To byl tatínkův strýc.“

• 1

Praha, u pamětníka, 14.01.2012

Chtěli nás vylákat, že nás prý chce vidět máma

Hana Jírová pro časopis Reflex
zdroj: časopis Reflex - nepoužívat v materiálech, nemáme práva

Hana Jírová, rodným příjmením Kotrbová, se narodila 8. února 1934 v Běchovicích u Prahy. Oba rodiče pracovali jako učitelé, otec František Kotrba byl člen Sokola. Otec se zapojil do odboje - ilustroval ilegální odbojový časopis V boj a pomáhal získávat zásoby pro výsadkáře. Po odhalení úkrytu parašutistů v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v červnu 1942 po otci pátralo gestapo. V červenci 1942 byl během letního pobytu rodiny v Ouběnicích otec zadržen - měl předat falešné doklady Břetislavu Lyčkovi, odbojáři, který se během heydrichiády skrýval u ouběnického truhláře Ludvíka Vaňka. Gestapo chtělo Františka Kotrbu využít, aby vylákalo Břetislava Lyčku z úkrytu, ale oba odbojáři spáchali ještě před zatčením, 21. července 1942, sebevraždu zastřelením. O den později byla zatčena matka pamětnice, převezena do terezínské Malé pevnosti a 24. října 1942 v Mauthausenu popravena spolu s dalšími odbojáři v odvetě za atentát na Heydricha. O Hanu s bratrem se krátce staral otcův strýc v Drachkově. V srpnu 1942 se dětí ujali prarodiče z Nové Dubče, ale za několik dní je převzalo gestapo. Umístilo je do domova na pražské Jenerálce a v dubnu 1944 převezlo do internačního tábora ve Svatobořicích, kde zůstaly do konce války. Po osvobození se pamětnice ujala teta. Od roku 1947 žila na pražském Smíchově. Vystudovala gymnázium v Praze a až do odchodu do důchodu v roce 1986 pracovala v rozhlase. S manželem vychovala dvě dcery. Hana Jírová zemřela 21. srpna roku 2022.