Běh pro Paměť národa

Ing. Jiří Malypetr (1940) - Životopis

Rodinná tradice zavazuje

Jiří Malypetr se narodil 14. května 1940 v Praze. Je vnukem významného prvorepublikového politika a posledního předmnichovského předsedy Národního shromáždění Jana Malypetra. Rodiče od sňatku v roce 1934 až do roku 1954 žili s celou rodinou v Klobukách u Slaného, kde jeho otec JUDr. Jan Malypetr (1904-1987) do roku 1948 hospodařil na rodném statku. Matka Miloslava Malypetrová (1914-2003) pocházela ze Smečna, z rodiny stavitele a podnikatele Václava Müllera a jeho manželky Marie. Rodiče Jiřího Malypetra měli tři děti: Jana (nar. 1934), Milušku (1937-1939) a Jiřího (nar. 1940). Po roce 1948 stihl rodinu stejný osud jako řadu dalších selských rodin, vyvlastnění statku a nucené vystěhování. Po ukončení povinné školní docházky v Klobukách v roce 1954 nedostal pamětník doporučení ke studiu na střední škole. Rodina se v témže roce přistěhovala do bytu otcova bratra JUDr. Jiřího Malypetra do Prahy. Protože nemohl studovat, nastoupil ve čtrnácti letech do zaměstnání, a to ve Výzkumném ústavu v Praze jako pomocný laborant. Po ročním působení v ústavu získal doporučení ke studiu na průmyslové škole strojnické v Karlíně. V roce 1959 školu s vyznamenáním ukončil. Doporučení ke studiu na vysoké škole opět kvůli svému původu nezískal, a tak nastoupil povinnou dvouletou základní vojenskou službu. Po návratu z vojny pracoval v Meoptě a později v ZPA v Praze. Každý rok žádal o doporučení ke studiu na vysoké škole, ale možnost studovat strojnickou fakultu na ČVUT dostal až v roce 1964. Po ukončení studia přešel v roce 1973 do Ústavu vědecko-technických informací, kde pracoval až do počátku devadesátých let. V roce 1992 byl rodině v restitucích navrácen původní zemědělský majetek na Slánsku a Nymbursku. Jiří Malypetr opustil zaměstnání a začal se plně věnovat správě majetku a hlavně zemědělství na statku v Kostomlatech nad Labem. Z prvního manželství má dceru, kterou vychovával sám. Podruhé se oženil s ovdovělou matkou dvou dcer MUDr. Klárou Sixtovou. Dohromady mají sedm vnoučat. Jako důchodce dodnes vypomáhá na statku v Kostomlatech.