Josef Gara

• „Naproti byl barák, který už tam dnes nestojí. Celou jednu stěnu měl prázdnou. Tak jsem ho obešel do takové malé uličky a tam jsem to napsal. To bylo moje první heslo: Smrt komunismu! Aby bylo jasné, že se něco děje. V době, kdy už si skoro všichni podávali přihlášky do strany, jsem napsal: Smrt komunismu! Tehdy už si každý hledal cestu, aby se nějak zachránil… A lidé se měnili ze dne na den. Jeden den nadávali a druhý den už nosili pěticípou hvězdu.“

• „A najednou to přišlo. Byla sobota a končila směna, když mě volali, že mám jít na bránu. Tam byli dva muži a už tam byl také Mlýnek, byl tam Prokop, ale Petlička ne. Sebrali nás celkem pět a odvezli nás do vězení nahoru do Frýdku. Tam, kde je soud, tam byly vězeňské cely. Šoupli nás tam v těch montérkách, aniž by řekli jediné slovo.“

• 1

Kunčičky u Bašky, 06.10.2015

V době, kdy si ostatní podávali přihlášky do strany, jsem křídou na zeď činžáku napsal: Smrt komunismu!

Josef Gara okolo roku 1950
zdroj: archiv Josefa Gary

Josef Gara se narodil 19. března 1934 v Kunčičkách u Bašky nedaleko Frýdku-Místku v rodině sedláka. Jako chlapec byl doma svědkem kontrol, při kterých okupanti zjišťovali, jestli sedláci nepodvádějí úřady při povinných odvodech potravin. V dubnu 1945 na vlastní oči viděl, jak sovětský voják uprostřed vesnice ranou do hlavy popravil německého zajatce. V roce 1949 nastoupil Josef Gara do učiliště textilního podniku Slezan Frýdek-Místek, kde se dostal do skupiny učňů, kteří byli jako on protikomunisticky orientováni. Na podzim roku 1950 začali v ulicích Frýdku-Místku a také v areálu Slezanu psát na stěny protikomunistická hesla. V únoru 1951 byl Josef Gara spolu s dalšími pěti učni zatčen a v květnu téhož roku odsouzen na dva roky do vězení. Po propuštění nastoupil zpět do Slezanu, v červnu 1953 tam neúspěšně organizoval stávku na protest proti měnové reformě. Byl na hodinu vyhozen. Úředním příkazem nastoupil na těžkou práci do firmy Potista, která na Ostravsku stavěla silnice. V roce 1954 narukoval na vojenskou základní službu a po návratu dostal místo v závodu Mostárna v Lískovci u Frýdku-Místku, kde jako dělník pracoval až do penze. Po roce 1989 vstoupil do KDU-ČSL a několik volebních období byl členem zastupitelstva v Bašce. Josef Gara zemřel 3. června 2017.