Pavel Vořech

Nad nikoho se nepovyšuj, ale také se před nikým neponižuj

13 - Pavel Vořech mladý - rok 1962
zdroj: archiv pamětníka

Pavel Vořech se narodil 19. září 1944 na pražském Smíchově v Třístoličné ulici č. p. 11. Z obavy před možnou nákazou tuberkulózou, kterou trpěl Pavlův otec, byl přestěhován z Prahy k prarodičům Hornovým na Slovensko. Po roce 1948, kdy moc převzali komunisté a zestátnili dědečkovu tiskárnu, musela rodina ze Slovenska odejít a vrátit se zpátky do Čech. Od roku 1950 studoval na tzv. národní škole na Plzeňské třídě. V roce 1958 nastoupil ke studiu na střední průmyslové škole stavební ve Zborovské ulici na Praze 5, kterou ukončil maturitou v roce 1962. Dne 1. května 1966 se zúčastnil studentské demonstrace u pomníku Karla Hynka Máchy a po přesunu průvodu na Václavské náměstí byl zatčen příslušníky pomocné stráže VB. Dva měsíce strávil ve vyšetřovací vazbě v Ruzyni, odsouzen byl na 17 měsíců nepodmíněně. Více než tři měsíce pracoval nedobrovolně jako horník ve Rtyni v Podkrkonoší na Dole Zdeněk Nejedlý. V září 1966 byl převezen do pražské věznice Pankrác. Po uplynutí poloviny trestu byl podmínečně propuštěn s odkladem na dobu pěti let. Určitou satisfakcí mu v roce 1968 byla výhra první ceny v loterii Mona Lisa, jejíž součástí byl třítýdenní letecký zájezd do USA a Kanady. Kvůli svému pobytu ve vězení musel několikrát měnit zaměstnání. V roce 2006 odešel do penze a v současnosti (rok 2016) žije se svou rodinou na Praze 5.