Olga Tichá

• „Tak to maminka všelijak načerno pytlíkovala a měla to všechno hodně složité. Dnes, když se na to dívám zpětně, nechápu, jak to mohla přežít. Musela vydýchat tolik křivd. Ještě před znárodněním, když jsme tady měli fabriku, každý nás tu uctivě zdravil. I mě, tříletou holčičku. Po znárodnění se lidé schovávali za vrata. Netroufli si nás nepozdravit, to se styděli. A pozdravit se báli. A v tomhle musela mamka žít. Táta chodil do práce a měl tam známé, kamarády, ale maminka ne. O všechny přátele přišla, všichni se jí báli. Neměla nic. Byla velmi osamělá a ve velmi těžké situaci. Byli lidé, kteří jí pomáhali, ale spíš tajně.“

• „Původně jsme měli být vystěhovaní do lesů na Kokořínsko, na samotu do hájenky. Maminka se tam byla podívat, protože dostala avízo, kam nás chtějí vystěhovat. To se dělalo tak, že přijel náklaďák nebo valník a naložili do něj těm lidem, co rychle stihli spakovat a co se zrovna vešlo. Pak je někam vezli, ale ti lidé vůbec nevěděli, kam je vezou. Takhle se stěhovali nepohodlní lidé, kterým se říkalo ‚nepřátelé lidu‘. Maminka tedy zjistila, že nás chtějí vystěhovat na tu hájenku, a zjistila, že to bylo dva kilometry do kopce do nejbližší vesnice, kde byla pitná voda a elektřina. U hájenky byla sice studna, ale za války tam naházeli Němce a voda nebyla použitelná a nebyla tam elektřina. Nebylo tam nic, byla to jen stará opuštěná hájenka. Do školy bychom to měli dva kilometry na autobus. Babička byla stará, táta musel chodit do práce. Maminka se toho hodně bála.“

• „Ve fabrice se dělávaly mikulášské nadílky. Děti zaměstnanců a děti z ulice se tam sešly, říkaly básničky a zpívaly písničky a pak dostaly nadílku – sáčky s ovocem a cukrovím. Tohle pokračovalo i po znárodnění, a tak jsem tam taky přišla a zpívala jsem lidovou písničku Okolo Suče voděnka teče. A oni mě vyhodili! A ještě s nepříjemným doprovodem: Vedoucí výroby, velký komunista, prohlásil, že s námi měli zatočit jako v Rusku. Že nás měli postavit ke zdi a postřílet. Byly mi asi čtyři roky. Seděla jsem tam na schodech a brečela a bála jsem se domů, protože jsem měla pořád pocit, že za všechno můžu. Že když to doma řeknu, že budu bita, protože jsem to zavinila, že nás chtějí postavit ke zdi. Snad že jsem zpívala tu písničku, nebo jsem nevěděla. Nijak jsem si to nevysvětlovala, protože jsem měla pocit, že za všechno můžu. Tento pocit mě provázel celé dětství – že jsem vinna za to, čím rodina prochází.“

• 1

Dolní Beřkovice, 15.02.2016

Vaši rodinu jsme měli postavit ke zdi a postřílet jako v Rusku

Olga Tichá
Olga Tichá
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Olga Tichá, rozená Fraňková, se narodila 17. března 1945 v Mělníku do rodiny továrníka Františka Fraňka a jeho ženy Marie. Měla dva starší bratry. Rodina žila v Dolních Beřkovicích. František Franěk v Dolních Beřkovicích vybudoval továrnu na kožedělné výrobky. Protože se jednalo o podnik se stovkou zaměstnanců, komunisté jej znárodnili mezi prvními, hned po 25. únoru 1948. Rodinu komunisté záměrně roztrhli, když Františka Fraňka poslali pracovat do Velkého Meziříčí, odkud se mohl vracet domů jen na neděli. Marii Fraňkovou se třemi dětmi a nemocnou tchyní vystěhovali do holobytu v zchátralém beřkovickém zámku. Rodina zůstala bez prostředků. Neměla nárok na potravinové lístky a otci z platu strhávali tzv. Gottwaldovu milionářskou daň. Matce nabídli jediné místo - uklízečky toalet v jejich bývalé továrně. Ve škole Olga Tichá čelila kvůli svému buržoaznímu původu ponižování i cílené šikaně. S obtížemi se potýkala i v rodině, protože pod tíhou existenčních starostí se u matky projevovala silná emoční labilita, kterou ventilovala na dceři. Pamětnice se z politických důvodů nesměla přihlásit na maturitní obor. Nakonec se jí podařilo dostat se na děčínskou střední zahradnickou školu díky protekci a zfalšovanému posudku. V roce 1964 utrpěla vážný úraz a přišla o obě nohy. Dokázala se s tím vyrovnat a po maturitě pracovala v podniku Sempra. Založila rodinu a je matkou čtyř dětí.