Helena Bujnochová

• „Všechny potraviny byly na lístky a večer musela být zatemněná okna. Během druhé světové války jsme už jako malé děti v zimě nechodily do školy, nebylo topení, chodily jsme si do školy pro zadání a doma jsme se učily, co bylo zadáno.“

• „Druhá světová válka začala 1. září 1939 a já jsem začala chodit do školy. Za Mlýnem. Dnes je to základní škola také. Tam jsem chodila dva a půl roku, pak přišlo nařízení a musela jsem se přestěhovat na školu Boženy Němcové. Za druhé světové války, která trvala šest let, bylo všelijak. Byly potravinové lístky a my jako děti jsme dostávaly dva nebo tři bonbony denně, aby to vyšlo. Všechny potraviny byly na lístky. Musela být zatemněná okna. Nesmělo se v noci svítit na ulici. V Přerově v Michalově, tam, kde je dneska keramická mateřská škola, tam bylo gestapo.“

• „Práce a učení, to je náplň života. Krásná... vyberete si pěkné povolání, které má smysl. Chodila jsem do školy ráda a byla jsem odmalička s dětma.“

• 1

Městská knihovna v Přerově, 11.05.2015

V práci a učení je naše spasení

Helena Bujnochová

Helena Bujnochová, rozená Kramářová, se narodila 13. dubna 1933 v Přerově. Její otec byl správcem místní vápenky, maminka byla v domácnosti. Druhá světová válka její rodinu naštěstí nijak citelně nezasáhla, přesto si paní Helena pamatuje různé okolnosti, které lidem ztrpčovaly život - ať už to byly potravinové lístky, zákaz nočního vycházení, nebo ukrývání se ve sklepích při náletech. Hluboce se jí do mysli zapsal i osud pilotů, kteří měli nehodu nad Přerovem a buď zahynuli při požáru letadla, nebo byli po seskoku zajati Němci. Ze svého okolí zná lidi, kteří byli za války popraveni nebo zahynuli při náletech. V dospělosti pracovala jako učitelka. Díky usilovné práci se dodnes cítí ve skvělé kondici.