Dominik Linke

• „Zůstali jsme prakticky sami a blížila se fronta, tak jsme se vypravili zpátky do Frýdlantu v Čechách. Jeli jsme vlakem na etapy: nejdřív do Lvova, pak ze Lvova do Krakova, mezitím jsme vždy týden stáli a bydleli u někoho doma. Bylo to hrozné. Jídlo nám nikdo žádné nedal, museli jsme si ho různými způsoby opatřit sami. Dokonce se přiznám, že jsem jedné selce ukradl slepici, abychom měli co jíst. Fronta byla blízko, dokonce jsme slyšeli střelbu.“

• „Pobyt v Mongolsku byl jednou z nejotřesnějších částí mého života. V roce 1966 nebo 1967 nás v hlavním městě Ulánbátaru ubytovali v hotelu, který byl na tamější poměry luxusní. Spalo se tam na rohoži na zemi, pod krk jsme dostali jen váleček, postele neměli. Pořád jsme jedli skopové nebo velbloudí maso. K pití byla káva, do které Mongolové dávali velbloudí mléko. Byla sražená, strašně smrděla, oni ji měli strašně rádi, ale já ji nenáviděl. Objevilo se tam uhlí, to se tam zpracovává ještě dnes. Když se dostalo ze země na vzduch, rozpadlo se na prach. Oni z tohoto uhlí chtěli vyrábět brikety, aby se dalo použít na spalování.“

• „I když Ukrajina už byla obsazená Německem, nacisté Švédům nic nebrali, protože byli neutrální, a v Generálním gouvernementu nechali jednoho švédského šlechtice, který si chtěl vypěstovat stádo krásných arabských koní. Protože otec byl odborník na zemědělství, pozval ho k sobě. Otec pak dělal správce statku a vypěstoval asi šest set nádherných arabských koní. Já jsem se tam naučil jezdit na koni. Bylo to krásné.“

• 1

byt pamětníka, 30.03.2015

Otec za války vypěstoval asi šest set nádherných arabských koní

Dominik Linke (historická fotografie)
zdroj: Pamět národa - Archiv

Dominik Linke (narozen 1934 v Piešťanech) strávil část druhé světové války na velkostatku u ukrajinského města Bučač, kde jeho otec choval arabské koně pro švédského šlechtice. Na konci války se otec dostal do Velké Británie, kde vstoupil do československé exilové armády. Pravděpodobně kvůli této jeho zkušenosti nebyl Dominik Linke přijat na vysokou školu; po maturitě na střední průmyslové škole pracoval v továrně na textilní stroje a poté ve Škodových závodech. Vystudoval podnikovou vysokou školu, absolvoval řadu zahraničních stáží a řešil technologicky náročné úkoly. Kvůli své práci trpěl zdravotními problémy, musel podstoupit operaci a po ní se léčit vodou z karlovarských pramenů. V Karlových Varech se usadil a přijal pracovní nabídku od místního Okresního stavebního podniku, v něm pak působil až do odchodu do důchodu. V roce 1988 se stal majitelem prvního živnostenského listu na Karlovarsku a začal podnikat; mezi jeho zakázky patří výstavba plaveckého bazénu, rekonstrukce lázeňského domu Smetana nebo zavedení kanalizace, vodovodu a vodojemu v obci Potůčky.