Mgr. Eva Štolbová

• „Šel za náma jeden... a se mnou šla taková babička... ona mi vyprávěla, jak milovala Masaryka a že má doma obrázek Masaryka a Beneše a Hradčan... no a za námi pořád šel takový mladík a psíci... a ona se pak ode mne odpojila, šla nahoru a já koukám, že ten mladý šel za ní... jenže babička nebyla dnešní, tak šla do jiného vchodu, počkala tam dvacet minut, pak vyšla a on tam pořád stál a říkal: ‚Co ta paní profesorka, jak s vámi šla, nevykládala vám něco o Masarykovi?‘ Ona řekla: ‚O Masarykovi jsem jí vyprávěla já...‘“

• „Teď jsem tam s jedním zůstala a on, že bude zapisovat. Tak jsme mu řekla: ‚Víte co, já jsem češtinářka, takže si to vždycky nejdřív řekneme, co tam napíšete, a já se pak podívám, abyste tam neměl nějaký chyby.‘ Oni asi už o nás měli nějakou představu, takže se takhle třásli. Skutečně, oni se nás báli, oni nevěděli, co ta ženská je schopna udělat. A jeden mi říkal: ‚Tady máme takovou vězeňskou místnost, tady nám říkal Ladislav Lis: Tam všichni skončíte... Vy si to o nás taky myslíte, paní profesorko?‘ A já jsem říkala: ‚No já si myslím, že pokud se dopouštíte nějakých trestných činů, tak spravedlivý soud a... jestli si zasloužíte trest, tak v nějaké věznici, my nechceme žádné popravy...‘“

• „Tak asi v pět hodin, bylo nás asi šest členů toho redakčního časopisu, jeden byl Bohumil Doležal... a naším předsedou byl Emanuel Mandler... ten tam nebyl a byl tam třetí z výboru Karel Štindl... a pak Bohouš říká: ‚Tamhle v parku stojí jeden a nehýbe se...‘ A my všichni: ‚Ukaž, ukaž...‘ a zjevili jsme se jeden po druhém v okně jako apoštolové... A pak první říká: ‚Já se jdu podívat, jak to vypadá, když se nevrátím, tak to znamená, že mne zašili...‘ Šel dolů a nevrátil se... Pak druhý... ‚Teď se půjdu podívat já...‘ Postupně nás zašili všechny...“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století
  • 2

Praha 7 Holešovice, Jateční 29, 09.04.2015

Já jsem chtěla být zavřená, já bych jim ukázala, kdybych měla soud

Eva Štolbová - dětství 1
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Eva Štolbová se narodila 23. července 1935 v Ostravě. Válku prožila ve Zlíně, kde zažila spojenecké bombardování v roce 1944; její otec za války spolupracoval s partyzány. Po válce se rodina přestěhovala do Prahy, pamětnice chodila do La Guardiova gymnázia na Letné a poté vystudovala češtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Čtrnáct let pak pracovala jako redaktorka v Československé televizi - vytvořila zde řadu literárně-dramatických pořadů a dramatizací českých i světových autorů. Pod jejím jménem byly publikovány texty zakázaných autorů. Prožila vztah s americkým saxofonistou Tony Scottem a později se slovenským spisovatelem Dominikem Tatarkou. V roce 1979 musela z televize odejít a poté učila na pekárenském a obchodním učilišti. V roce 1988 spoluzaložila Demokratickou iniciativu a svůj byt poskytla k jejím schůzkám. 19. listopadu 1989 byla u založení Občanské fóra. Své zkušenosti popsala v několika knihách, které vyšly po revoluci.