Jindřich Hořenín

• „Taky se stalo, když někam Němci přijeli a někoho z nich tam zastřelili, tak za jednoho Němce třicet lidí – vinen nevinen, prostě postříleli třicet lidí a bylo to. U nás ve vesnici ne, ale asi tři kilometry od nás, ve vesnici, teď nevím, jak se jmenovala, myslím, že se dokonce jmenovala Moldava. Tam prostě těch třicet lidí postříleli.“

• „Pak se proslechlo, že asi tři nebo čtyři vesnice ještě byly na seznamu, které by měli takhle vypálit Němci. Taky tam byla naše vesnice na tom seznamu. Tak tatínek hned, jak jsme měli z pokoje okno, tak pod tím oknem vykopal díru jako kryt, přikryl to tak, aby to nebylo znát, že vyskočíme z toho okna, utečeme do chlíva a z chlíva chodbičkou utečeme do toho krytu. Jenže nevím, jak by to dopadlo, kdyby to nastalo.“

• „Ty Němci u nás byli tři, spali tam. Samozřejmě spali v baráku, protože by nás mohli taky i vyhnat, že. Jeden byl Sudeťák, uměl perfektně česky, a pak tam byli dva Němci jako poleno. Ten Sudeťák furt vyprávěl, že tu válku, že to Hitler neudělal, že to všechno je věc Beneše. Pak když odešel, tak ten jeden Němec, protože viděl, že tatínek umí německy, povídá: ‚Hele, před ním si dejte pozor, to je pěkná svině, když byste něco řekli, on by vás mohl udat.‘ To říkal ten Němec jako poleno tatínkovi!“

• 1

Újezd nad Lesy, Roudnice nad Labem, 24.06.2015

Ani se nám po Volyni nestýskalo

Jindřich Hořenín
Jindřich Hořenín
zdroj: archiv pamětníka

Jindřich Hořenín se narodil 8. října 1933 v Mirohošti, na severozápadě dnešní Ukrajiny ve Volyňské oblasti, kde žila početná česká menšina. Zde prožil jako chlapec druhou světovou válku - nejprve sovětskou a pak německou okupaci a poté osvobození opět Rudou armádu. Jeho otec padl na Dukle, kam odešel s 1. československým armádním sborem. Po válce se rodina odebrala společně s většinou ostatních volyňských Čechů do Československa na základě mezistátní dohody o repatriaci.