Jiří Chalupa

• „Tam byl Bolek Polívka jako host a hrál Boha. A on jako Bůh přicházel a byl dost nad věcí. Já jsem byl dramaturg, a tím jsem tedy pobouřil strašně věřících lidí. Já jsem taky věřící, ale spoustu to opravdu pobouřilo, kteří napsali. To najednou přijde třeba tisíc dopisů, naprosto nesmiřitelných. Já jsem těm lidem odpovídal, protože mě to mrzelo. Odpovídal jsem jim, říkal jsem: ‚To není špatné, to vidíte špatné v něčem, co tak není, humor není zlo.‘“

• „Já si myslím, že moderní pohádky musí být, že je správně, když jsou. Ale ta pohádka musí být moderní tím, že ti hrdinové moderně myslí. Že jsou jako vy nebo já.“

• „Já si myslím, že želvy Ninja, klasický příklad, které by tady nemohly vůbec být v té totalitě. Najednou přišly a lidi začali: ‚Ale to pro děti né, vždyť oni tam bojují.‘ Ti, kteří je dělali, zas říkali: ‚Nené, vždyť oni jsou vzor ctností, hájí právo a pravdu, bojují za dobrou věc.‘ Já si myslím, že je dobře znát Želvy Ninja, já bych nikdy dítěti nezakazoval, aby znalo tyhle pohádky. Nemůžeme dětem dávat jen Krtečka a jenom to, že je správné a nejlepší. Je dobře, aby děti viděly i večerníčky, které jsou české, které jsou výtvarně na obrovské úrovni, aby si samy udělaly názor, aby jim někdo třeba pomohl si ten názor vytvořit, ale nenutil je do ničeho.“

• 1

Česká televize, 16.04.2015

Kamarád celé generace

Jiří Chalupa
Jiří Chalupa
zdroj: Pamět národa - Archiv

Jiří Chalupa se narodil 16. května 1946 v Praze. Po studiu na gymnáziu zkoušel studovat matematiku a medicínu, nakonec se však rozhodl pro FAMU - literární a dramatické sklony projevoval už odmala. Celý život pracoval jako scenárista a dramaturg v České televizi. Jeho zaměřením byla tvorba pro děti, a tak je znám jako tvůrce filmových pohádek a dětských televizních pořadů.