Ing. Zdeněk Šolar (1924) - Životopis

Já ledasčím jsem byl v tom božím světě, a čím jsem byl, tím jsem byl rád

Ing. Zdeněk Šolar se narodil 2. srpna 1924 v Lounech do rodiny bývalého ruského legionáře Josefa Šollara. V květnu 1927 pověřila správní rada pražské Legiobanky pamětníkova otce pana Zdeňka hlídáním splácení narůstajícího dluhu skláren Kavalier a rodina se odstěhovala do městečka Sázava ve Středočeském kraji. Předškolní léta pamětník trávil v huťařském prostředí, kde navštěvoval svého otce. Jako pětiletý, v roce 1929, se stal členem Sokola a cvičení se mu velice zalíbilo. V roce 1930 nastoupil do obecné školy v Sázavě a po jejím absolvování nastoupil na tzv. 1. měšťanku v Sázavě. Po úspěšném složení doplňkové zkoušky následovalo studium na reálce v Praze-Holešovicích, na Strossmayerově náměstí. Maturoval za druhé světové války, v roce 1942, v nelehkém období heydrichiády. Po maturitě nastoupil do skláren v Sázavě jako zámečnický učeň, ač chtěl původně studovat na vysoké škole. Ty však byly za německé okupace uzavřeny. V roce 1942 byl povolán na nucené práce pro velkoněmeckou říši a 8. října odjel do Německa, kde byl vybrán pro hasičský výcvik ve městě Remscheid. Po absolvování výcviku se spolu s oddílem hasičů přesunul do města Duisburg do čtvrti Meiderich. Spolu se svými kamarády hasil požáry při bombardování německých měst Remscheid, Duisburg, Essen, Bonn a Wuppertal. Zažil celkem asi pětadvacet náletů. Na podzim roku 1944 byl převelen k hasičům do Prahy, kde na sklonku války zažil bombardování Vysočan. V roce 1945 se přihlásil ke studiu na škole inženýrského stavitelství, obor vodohospodářský a kulturní, a po škole nastoupil do pracovního poměru do podniku Vodní stavby na vodní dílo Křižanovice-Práčov na řece Chrudimce. Oženil se v roce 1952 s Vlastou Faltejskovou, pracoval na vodním díle Lipno II a v roce 1959 nastoupil do skláren v Sázavě, do podniku VHJ Technické sklo. Řídil podnikové projekční středisko a po odchodu do penze v roce 1984 učil na Středním odborném učilišti v Sázavě. Později také dozoroval investiční akce místního městského úřadu. V roce 2009 obdržel za své aktivity cenu města Sázavy.

Kdy: 21.09.2015 23:38:01
Autor: Jan Holik, Amatérský badatel
Popisek: Moje hodnocení pamětníka
Pan Ing. Zdeněk Šolar velice zajímavá osobnost, kultivovaný a na svůj věk velice bystrý pamětník a vypravěč. Jeho kladnou vlastností je smysl pro humor, což se několikrát projevilo v rámci natáčení. Byla radost s ním spolupracovat.